Linkovi

"Indija je na Mesecu"- istorijsko sletanje na mesečev južni pol


Prenos uživo sletanja indijske svemirske letelice na Mesec, 23. avgust 2023.
Prenos uživo sletanja indijske svemirske letelice na Mesec, 23. avgust 2023.

Indijska svemirska letelica Čandrajan-3 sletela je na južni pol Meseca, u okviru misije koja se smatra ključnom za istraživanje, ali i za status Indije kao svemirske sile.

"Ovo je pobednički uzvik nove Indije“, rekao je premijer Narendra Modi, koji je mahao indijskom zastavom dok je posmatrao sletanje iz Južne Afrike, gde prisustvuje samitu BRIKS-a.

"Indija je na Mesecu“, rekao je S. Somanat, šef Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO), dok je svemirska letelica Čandrajan-3 sletala na južni pol Meseca.

Ovo je bio drugi pokušaj Indije da spusti svemirski brod na Mesec.

Čandrajan na hindu i sankrtu znači "mesečevo vozilo".

Očekuje se da će letelica ostati u funkciji dve nedelje i izvesti nekoliko eksperimenata - uključujući analizu mineralnog sastava Mesečeve površine.

Neravni teren otežava sletanje na južni pol, pa je i zbog toga ovo sletanje istorijsko.

"Sletanje na južni pol (meseca) bi zapravo omogućilo Indiji da istraži ima li vodenog leda na mesecu. A ovo je veoma važno za kumulativne podatke i nauku o geologiji Meseca", rekla je Karla Filotiko iz konsultantske kuće SpejsTek Partners.

Sletanje se pratilo širom zemlje.

Građani u Indiji slave sletanje letelice Čandrajan-3 na južni pol Meseca
Građani u Indiji slave sletanje letelice Čandrajan-3 na južni pol Meseca

U hramovima su održavane molitve, kao i na reci Gang, a đaci su mahali indijskim zastavama dok su na televiziji pratili prenos uživo.

Predsedavajući indijskog parlamenta Malikardžun Karge poručio je da je "uspeh letelice Čandrajan-3 uspeh svakog Indijca".

"Presrećna nacija danas je svedočila još jednom velikom uspehu u svemirskom programu dugom šest decenija".

XS
SM
MD
LG