Linkovi

Abazović: Crna Gora pokreće svemirski program, satelit “Luča” uskoro u svemiru


Dritan Abazović, premijer CG u tehničkom mandatu
Dritan Abazović, premijer CG u tehničkom mandatu

Zvaničnici u Crnoj Gori saopštili su u četvrtak da Crna Gora pokreće svemirski program koji uključuje lansiranje svog prvog satelita u svemir, najavljujući da će država razvoj programa podržati novcem od “ekonomskog državljanstva”.

“Crna Gora pokreće svoj svemirski program i kreće razvoj satelita Luča koji treba da se lansira u svemir”, rekao je nakon sjednice Vlade premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Abazović je rekao da će budući svemirski program finansirati državni Fond za inovacije, navodeći da se “ne radi o velikim sredstvima”, ali da “zahtijeva veliki rad”.

Ali, Crna Gora će da otvori još jednu perspektivu, a to je da postane nacija koja učestvuje u aktivnostima drugih država cijelog svijeta”, rekao je Abazović.

Abazović je rekao da država ne želi da sve ostavi na entuzijazmu mladih, već i da ih podrži, navodeći da će inovatori za svemiriski program biti podržani novcem od ekonomskog državljanstva.

"Ja se nadam da će naša Luča, u jednom doglednom periodu da služi na ponos. Naš satelit će se naći u orbiti kao sateliti brojnih država", rekao je i dodao da je mladim inovatorima najveća prepreka administracija, koja će morati “da se uskladi”.

Abazović je poručio da očekuje da će se u kratkom roku crnogorski satelit, “sa manjim gabaritima”, naći u svemiru.

Vlada je, nakon pritiska EU, krajem prošle godine ukinula program ekonomskog državljanstva, ali je Abazović tada najavio da će “u saradnji sa evropskim partnerima razmotriti alternativna rješenja koja se primjenjuju u zemljama EU”.

Prema podacima Vlade, državi je do ukidanja programa ekonomskog državljanstvo uplaćeno nešto manje od 44 miliona eura.

XS
SM
MD
LG