Linkovi

Rusija poslala prvu misiju na Mesec posle skoro pola veka


Raketa Luna-25 tokom lansiranj sa kosmodroma Vostočni, na istoku Rusije, 11. avgusta 2023.

Rusija je u petak lansirala prvu misiju na Mesec posle skoro 50 godina, u sklopu napora da sleti na Zemljin satelit pre indijske letelice.

Lansiranje na Mesec letelice Luna-25 sa kosmodroma Vostočni na istoku zemlje je prva takva ruska operacije od 1976. i vremena postojanja Sovjetskog Saveza (SSSR).

Očekuje se da će ruski lunarni lender dospeti na Mesec 23. avgusta, otprilike istog dana kada i indijska letelica koja je lansirana 14. jula.

Ruskoj letelici će biti potrebno pet i po dana da doputuje do Meseca, a zatim će provesti tri do sedam dana u orbiti na oko 100 kilometara pre nego što se uputi ka površini.

Samo tri države su imale misije koje su sletele na Mesec: Sovjetski Savez, Sjedinjene Države i Kina. Indija i Rusija imaju za cilj da prve slete na južni pol Meseca.

Svemirska agencija Roskosmos saopštila je da želi da pokaže da je Rusija "država sposobna da isporuči teret na Mesec" i da "osigura ruski zagarantovan pristup na površini Meseca".

"Proučavanje Meseca nije cilj", rekao je Vitalij Jegorov, popularni ruski svemirski analitičar.

"Cilj je političko nadmetanje između dve supersile - Kine i SAD - i niza drugih zemalja koje takođe žele da preuzmu titulu svemirske supersile".

Sankcije uvedene Rusiji nakon što je napala Ukrajinu otežavaju joj pristup zapadnoj tehnologiji, što utiče na njen svemirski program.

Luna-25 je prvobitno trebalo da nosi mali rover za mesec, ali se od te ideje odustalo kako bi se smanjila težina letelice radi poboljšanja pouzdanosti, kažu analitičari.

"Strana elektronika je lakša, domaća teža", rekao je Jegorov.

"Dok naučnici mogu da imaju zadatak da proučavaju lunarnu vodu, za Roskosmos je glavni zadatak jednostavno da sleti na Mesec — da vrati izgubljenu sovjetsku stručnost i nauči kako da izvrši ovaj zadatak u novoj eri".

Luna-25 je uspešno lansirana sa kosmodroma Vostočni na krajnjem istoku Rusije, navodi se u video-snimku Roskosmosa.

Kosmodrom je jedan od omiljenih projekata ruskog predsednika Vladimira Putina i ključan je za njegove napore da od zemlje napravi svemirsku supersilu i izmesti lansiranja sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Prethodni indijski pokušaj sletanja na južni pol Meseca 2019. završio se kada se lender srušio na površinu Meseca.

Južni pol Meseca je posebno zanimljiv naučnicima, jer veruju da polarni krateri koji su u stalnoj senci možda sadrže vodu.

Zamrznutu vodu u stenama budući istraživači bi mogli da transformišu u vazduh i raketno gorivo.

"Mesec je uglavnom netaknut i cela istorija je ispisana na njegovom licu" rekao je Ed Blumer, astronom iz britanske Kraljevske opservatorije u Griniču.

"To je netaknuto i ni nalik nečemu na Zemlji. To je laboratorija za sebe" .

Luna-25 treba da uzme uzorke mesečevog kamenja i prašine.

Uzorci su ključni za razumevanje Mesečevog okruženja pre izgradnje bilo koje baze tamo, "inače bismo mogli da gradimo stvari i da ih zatvorimo šest meseci jer bi sve počistila prašina", rekao je Blumer.

XS
SM
MD
LG