Linkovi

Duboki svemir biće "večna kuća" za ljubiteljku "Zvezdanih staza"


Ilustracija: Međunarodna svemirska stanica (Foto: REUTERS/NASA/Handout)
Ilustracija: Međunarodna svemirska stanica (Foto: REUTERS/NASA/Handout)

Porodica majke osmoro dece koja je bila veliki obožavalac „Zvezdanih staza“ obezbedila je da “konačna granica” bude njeno mesto večnog počinka.

Glorija Noulan je imala 86 godina kada je preminula 2012. Mala količina pepela njenog kremiranog tela biće u jednoj od 250 memorijalnih kapsula koje će biti lansirane u svemir početkom januara.

Organizatori lansiranja se nadaju da će raketa koja nosi kapsule preći oko 330 miliona kilometara od Zemlje, otprilike pored orbite Marsa.

Ostaci ili DNK uzorci tvorca „Zvezdanih staza“ Džina Rodenberija, njegove supruge Majel Baret Rodenberi i zvezda originalne serije Nišel Nikols, DeForesta Kelija i Džejmsa Duhana takođe bi trebalo da budu u kapsulama.

Njihovo poslednje putovanje odvijaće se preko američke kompanije Celestis Inc., koja više od dve decenije nudi ono što naziva „memorijalnim svemirskim letovima“.

Sin Glorije Noulan je rekao da je njegova majka postala velika obožavateljka serije, nakon što mu je otac umro 2002. Ljubav prema „Zvezdanim stazama” je podstakla da sakuplja replike svemirskih brodova. Božićnu jelku ukrašavala je svake godine poznatim svemirskim brodom vanzemaljaca poznatim kao Borg kocka.

Ilustracija: Lansiranje spejs šatla Atlantis u februaru 2001. (Foto: Reuters/JLS/SV)
Ilustracija: Lansiranje spejs šatla Atlantis u februaru 2001. (Foto: Reuters/JLS/SV)

Rod Noulan je rekao da misli da bi maštu njegove majke "zagolicala" ideja da deo njenih ostataka ide u svemir zajedno sa nekim ljudima koje je videla na TV-u.

„Ona je bila obožavateljka 'Zvezdanih staza', koncepta, od samog početka", rekao je on u telefonskom intervjuu.

Za cene koje se kreću od nekoliko hiljada do 13.000 dolara, Celestis Inc. nosi male kapsule ljudskih ostataka ili DNK u svemir ili ih vraća i baca u Zemljinu orbitu. Nosi ih i na Mesec kao počast preminulim.

Suosnivač i izvršni direktor Čarls Čefer rekao je da će raketa koja nosi posmrtne ostatke Noulan, čije je poletanje sa Kejp Kanaverala na Floridi planirano 8. januara, biti prvi put da je kompanija ponudila putovanje u „duboki svemir“, što znači da su kapsule na kraju neće pasti na Zemlju.

„Verujem da je to veoma slično kada ljudi biraju da im ostaci budu raštrkani po moru. Ima nešto u moru što ih ili zanima ili privlači kao lokacija za pomen“, rekao je Čejfer.

Kapsule će u svemir odneti raketa Vulkan u komercijalnom vlasništvu.

Čejfer je rekao da je glavna svrha putovanja testiranje sposobnosti raketa testira sposobnosti kako bi postala prva komercijalna svemirska letelica koja je sletela na Mesec, a da je nošenje kapsula “sekundarna” namena.

XS
SM
MD
LG