Linkovi

Nebeski spektakl: Kometa Nišimura vidljiva posle više od 400 godina


Kometa Nišimura u svemiru (Foto: AFP PHOTO/NASA/DAN BARTLETT )

Novootkrivena kometa prolazi kroz naš kosmički komšiluk prvi put posle više od 400 godina.

Osobe koje posmatraju zvezde širom severne hemisfere trebalo bi da vide što je pre moguće - bilo ove nedelje ili početkom sledeće - jer će proći još 400 godina pre nego što se lutajuća ledena kugla vrati.

Kometa, koja je prečnika jednog kilometra, bezbedno će proći pored Zemlje 12. septembra, na razdaljini od 125 miliona kilometara.

Oni koji rano ustaju treba da gledaju ka severoistočnom horizontu oko sat i po pre zore - da budemo precizni, manje od 10 stepeni iznad horizonta u blizini sazvežđa Lava. Kometa će biti sve svetlija kako se bude približavala Suncu, ali će se spustiti niže na nebu, zbog čega će je biti teško uočiti.

Iako je vidljiva golim okom, kometa je veoma bleda na nebu.

„Dakle, zaista vam je potreban dobar dvogled da biste je videli, a takođe morate da znate gde da tražite“, rekao je Pol Čodas, menadžer NASA Centra za proučavanje objekata blizu Zemlje.

Kometa će se približiti Suncu – bliže nego što je Merkur – otprilike 17. septembra pre nego što napusti Sunčev sistem. To je pod pretpostavkom da se ne raspada kada se približi Suncu, iako je Čodas rekao „verovatno će preživeti prolazak“.

Italijanski astronom Đanluka Masi, osnivač projekta virtuelnog teleskopa, napisao je u mejlu da naredna nedelja predstavlja „poslednju izvodljivu šansu“ da se kometa vidi sa severne hemisfere pre nego što se izgubi u sunčevom odsjaju.

„Kometa trenutno izgleda neverovatno, sa dugim, visoko strukturiranim repom, zadovoljstvo je gledati teleskopom“, rekao je on.

Ako preživi dodir sa Suncem, kometa bi trebalo da bude vidljiva na južnoj hemisferi do kraja septembra, rekao je Masi.

Ljubitelji gledanja u zvezde prate retku zelenu kometu još otkako ju je sredinom avgusta otkrio japanski astronoma amater Nišimura. Kometa je sada dobila ime po njemu.

Neobično je da amater otkrije kometu, s obzirom na sva profesionalna istraživanja neba moćnim zemaljskim teleskopima, rekao je Čodas i dodao: „ovo je njegovo treće otkriće, svaka mu čast“.

Kometa je poslednji put prošla pre oko 430 godina, rekao je Čodas. To je otprilike deceniju ili dve pre nego što je Galileo Galilej izumeo teleskop.

XS
SM
MD
LG