Linkovi

Sutra drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj


Ljudi prolaze pored policajaca u Parizu, dan pred odlučujuće glasanje u drugom krugu izbora za predsednika

Birači u Francuskoj spremaju se da glasaju u drugom krugu predsedničkih izbora, koji je planiran za sutra, čime će se okončati, kako analitičari ocenjuju, najneizvesnija i najpodeljenija predsednička kampanja od osnivanja Pete francuske republike, 1958. godine.

Sutra bi Francuska mogla da krene na novi put kada je reč o odnosima sa ostatkom Evrope, bez obzira na to ko pobedi.

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, centristički kandidat Emanuel Makron ima veliku prednost u odnosu na kandidatkinju nacionalista Marin le Pen - 62 prema 38 odsto.

Makronov izborni štab je sinoć objavio da je bio "žrtva velikog i koordinisanog hakerskog napada”, koji je rezultirao objavljivanjem elektonskih poruka iz kampanje - mešavine pravih i lažnih dokumenata - na društvenim medijima.

Po prvi put u novijoj istoriji, francuski glasači neće imati priliku da glasaju za predsedničke kandidate iz tradicionalnih stranaka, već biraju između Makrona - centriste iz redova levice, koji je pro-biznis i za Evropsku uniju, i Le Pen, koja želi da Francuska napustii Uniju i prestane da prihvata imigrante, posebno iz muslimanskih zemalja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG