Linkovi

Obama podržao Makrona za predsednika Francuske


Tri dana pre nego što će glasači u Francuskoj izabrati predsednika svoje zemlje, favorit Emanuel Makron dobio je podršku bivšeg predsednika SAD, Baraka Obame.

U video poruci objavljenoj u četvrtak na Makronovom tviter nalogu, Obama kaže da podržava kandidata centra "zbog toga koliko su važni ovi izbori".

"Divim se kampanji kakvoj je vodio Emanuel Makron. Ustao je za liberalne vrednosti", rekao je Obama. "On je istakao viziju važne uloge koju Francuska igra u Evropi i širom sveta i posvetio ju je boljoj budućnosti francuskog naroda", rekao je Obama.

On je završio svoju poruku na francuskom, rekavši “En Marche”, što je ime Makronovog političkog pokreta, i "Vive La France".

Obama je u Francuskoj ostao popularan

Predsednik SAD, Donald Tramp, pohvalio je Makronovu oponentkinju, kandidatkinju ekstremne desnice Mari le Pen, iako je nije otvoreno podržao.

"Ona je najtvrđa na granicama i ona je najtvrđa prema onome što se događa u Francuskoj", rekao je Tramp u intervjuu 21. aprila datom Asošijeted presu. "Ko god je tvrd prema radikalnom islamskom terorizmu i ko god je tvrd na granicama, proći će dobro na izborima", rekao je Tramp.

Obama se uglavnom drži postrani kada je američka politika u pitanju, otkako je Tramp preuzeo Belu kuću.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG