Linkovi

Navijači Sutjeske biće saslušani zbog skandiranja "Nož, žica, Podgorica"


Fudbalski klub Sutjeska iz Nikšića (Foto: Fudbalski savez Crne Gore, RFE/RL))
Fudbalski klub Sutjeska iz Nikšića (Foto: Fudbalski savez Crne Gore, RFE/RL))

Crnogorska policija saopštila je u utorak da je identifikovala više navijača nikšićke Sutjeske koji su osumnjičeni da su uoči utakmice finala fudbalskog kupa Crne Gore protiv tivatskog Arsenala u ponedeljak u Podgorici, skandirali “Nož, žica, Podgorica”, a u tužilaštvu je formiran predmet povodom ovog slučaja.

“Policija je identifikovala više osoba iz grupe navijača Sutjeske koja je skandirala “Nož, žica, Podgorica” i njima se uručuju pozivi na saslušanje”, potvrdila je za Glas Amerike portparolka Uprave policije Crne Gore, Čarna Rastoder.

Posljednji u nizu nacionalističkih incidenata u Crnoj Gori, u kome je grupa navijača Sutjeske upotrijebila prijeteću aluziju na zločin genocida u Srebrenici, osudile su sve opozicione partije i pojedine uticajne nevladine organizacije, dok je od predstavnika aktuelne vlasti događaj za sada osudila jedino nova gradonačelnica Podgorice iz Pokreta Evropa sad Olivera Injac.

Podgorica je grad tolerancije i razumijevanja”, poručila je gradonačelnica nakon skandiranja navijača Sutjeske u Podgorici i dodala da "nema mjesta govoru mržnje i porukama koje podstiču netoleranciju i nasilje u Crnoj Gori”.

“Osuđujem ovakvo ispoljavanje navijačkih stavova i pozivam vinovnike ovog nemilog događaja da upute javno izvinjenje", napisala je Injac na Tviteru.

Funkcioner Demokratske partije socijalista Nermin Abdić rekao je da je šokiran skandiranjem navijača Sutjeske, navodeći da “odavno vidimo upozorenja da Crna Gora klizi u mrak nacionalizma".

"Kao ljekar i humanista, ali iznad svega kao staropodgoričanin koji dobro pamti i najteža vremena u našem gradu moram reći da sam bio šokiran jer u čitavom svom životu u Podgorici ništa slično nijesam doživio. Nažalost, ne smijemo ipak biti iznenađeni ovakvim skandiranjem jer upozorenja da Crna Gora klizi u mrak nacionalizma odavno vidimo”, rekao je Abdić i zatražio od nadležnih da kazni počinioce.

Nacionalističko navijanje osudili su i u Pokretu za promjene (PzP), doskorašnjem članu Demokratskog fronta, navodeći da “masovno javno vrijeđanje i ponižavanje bilo kojeg naroda ili etničke grupe, kroz skandiranje i govor mržnje, ne može nikada voditi u prosperitet takvu masu, a ni društvo, koje opasnost te pojave ne prepozna na vrijeme i nađe adekvatnu strategiju za borbu protiv nje".

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore iz PzP, Branka Bošnjak, upozorila je da navijačke grupe posljednih decenija sve više nude ultradesničarske, ekstremističke, dekadentne poruke, ocjenujući da to “zaprepašćuje javnost”.

"I ti zalutali mladići, možda i nesvjesni izopačenosti vlastite vandalske ćudi, povučeni psihologijom čopora i željom da negdje pripadaju, očigledno ne shvataju opasnost potpirivanja međunacionalne mržnje, kao ni ekstremizma usmjerog na manjinske vjerske grupe, evociranja dubokog bola kojeg nose u svom kolektivitetu, i na čije se rane ne smije sipati so", rekla je Bošnjak.

Građanska aktivistkinja Aida Petrović upitala je da li su i zašto na nacionalističke poruke nijesu reagovali predsjednik Jakov Milatović i premijer Dritan Abazović, poručujući da se ćutanjem pridružuju “mračnim i opasnim oblicima fašizma”

Ako (Milatović i Abazović) ćute na ovakve prijeteće poruke, šovinističkog i klerofašitičkog sadržaja navedena gospoda i svi koji uz njih “snažno” ćute bez riječi osude, distanciranja od istih poruka i ne preduzimanja nikakvih koraka u identifikaciji i sankcionisanju izgrednika, pridružuju se mračnim i opasnim pojavnim oblicima fašizma koji su sinoć demonstrirani u samom centru glavnog grada države Crne Gore”, rekla je Petrović i dodala da nereagovanje zvaničnika “šalje jasnu poruku ovim i eventualno novim zastupnicima u širenju retrogradnih ideologija “krvi i tla” i govora mržnje, da takvi postupci ostaju ne sankcionisani i otvara im nove prostore i mogućnosti za dalji nastavak zastrašivanja, prijetnji i netolerancije prema različitostima u društvu”.

Fudbalski klub (FK) Sutjeska saopštio je da se “ograđuje od bilo kakvih neprimjerenih i nedozvoljenih poruka koje se kose sa kodeksom fer i sportskog navijanja, poručili su iz nikšićkog kluba”.

Iz tog kluba saopštili su da ih “na to obavezuju moralni principi svakog pojedinca angažovanog u klubu, a iznad svega ime i istorija kluba”.

“FK Sutjeska se ograđuje od bilo kakvih neprimjerenih i nedozvoljenih poruka koje se kose sa kodeksom fer i sportskog navijanja i imaju bilo kakve druge konotacije”, navodi se u saopštenju.

međuvremenu, navijačka grupa "Vojvode" saopštila je da njihovo skandiranje uoči utakmice u Podgorici “nema veze sa genocidima i prozivanjem manjinskih naroda”, i ocijenila da političke partije preko njih pokušavaju da skupe jeftine političke poene pred parlamentarne izbore.

Ovim putem demantujemo da naše skandiranje ima bilo kakve veze sa genocidima, prozivanju manjiskih naroda, pozivanje i huškanje na nešto tome slično. I sami smo multietnička grupa, tako da ne pokušavajte da od nas napravite nešto što nijesmo”, saopštile su “Vojvode”.

XS
SM
MD
LG