Linkovi

Keri i Džonson: Nema konkretnog plana za Siriju


Keri i Džonson na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare u Londonu
Keri i Džonson na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare u Londonu

Sjedinjene Države i Velika Britanija navode da razmatraju nove ekonomske sankcije Siriji i ruskoj vladi zbog napada na civile u Alepu. Posle sastanka sa saveznicima u nedelju u Londonu, američki državni sekretar Džon Keri i njegov britanski kolega Boris Džonson su priznali da ne postoji konkretni plan o tome kako okončati nasilje u Siriji.

Prizori civila, među kojima je i beba izvučenea iz ruševina posle nasumičnog bombaškog napada u Alepu, uzrokovali su ogorčenje u svetu i apele na akciju u cilju obustave krvoprolića. Medjutim, posle sastanaka sa ruskim ministrom inostranih poslova u Švajcarskoj i saveznicima u Londonu, Džon Keri nije zvučao kao optimista.

“Nastavićemo rad na ovome, jer niko nema pravo da okrene ledja i dopusti dalje bombardovanje Alepa, a da ne uloži svaki mogući napor da se to zaustavi”.

Keri je istakao da su ovi pregovori jedina akcija koju Sjedinjene Države i njihove saveznice mogu da preduzmu u ovom trenutku. On je rekao da bi vojna angažovanost dodatnih stranih sila učinila situaciju u Siriji još gorom, i da u svakom slučaju Evropske zemlje nisu spremne da udju u rat u Siriji. Medjutim, Keri je upozorio Damask i Moskvu da čak i potpuno uništenje Alepa ne bi eliminisalo opoziciju.

“Zato što će druge zemlje nastaviti da podržavaju opoziciju i biće više terorista i na kraju Sirija će biti žrtva, baš kao i region”.

Boris Džonson je rekao da je istinski odgovor na pitanje kako okončati, kako je rekao, “krvoproliće”, u Alepu leži u Sirijskoj vladi, predsedniku Bašaru al Asadu i njihovim saveznicima Rusiji i Iranu.

“Zaista je na njima da pokažu milost tim ljudima u gradu, uspostave primirje, počnu pregovore u Ženevi i okončaju krvoproliće”.

Džonson je takodje istakao da počinioci ratnih zločina u Alepu neće proći nekažnjeni.

“Postoje brojne mere koje predlažemo uz dodatne sankcije sirijskom režimu i onima koji ga podržavaju, mere da se odgovorni za ratne zločine izvedu pred Medjunarodni krivični sud. To će na kraju da snadje počinioce ovih zločina i oni bi sada trebalo da misle o tome”.

Keri je održao razgovore sa predstavnicima devet drugih zemalja u nedelju u Londonu posle subotnjeg sastanka u Lozani sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, specijalnim izaslanikom UN-a za Siriju, Stafanom de Misturom i predstavnicima regionalnih sila koje imaju uticaja u Siriji. On je rekao da su učesnici sastanka postigli široki sporazum o “željenom ishodu okončanja konflitka”, ali ne i o tome kako to postići.

XS
SM
MD
LG