Linkovi

Sirijski pobunjenici zauzeli Dabik


Keri i Lavrov na razgovorima o Siriji u Švajcarskoj
Keri i Lavrov na razgovorima o Siriji u Švajcarskoj

Sirijski pobunjenici su uz podršku turskih snaga zauzeli simbolično važni severni sirijski grad Dabik od ekstremista Islamske države, dok Sjedinjene Države i evropski saveznici održavaju sastanak u Londonu u cilju diskusija o tome kako da se zaustavi sirijski konflikt koji je ušao u šestu godinu.

Nakon razgovora sa ruskim i blisko istočnim kolegama u Švajcarskoj dan ranije američki državni sekretar Džon Keri je danas upozorio na moguće sankcije Sriiji i Rusiji zbog opsade Alepa.

Sjedinjene Države i njihovi koalicioni partneri optužuju sirijsku vladu predsednika Bašara Al Asada i njegove ruske saveznike za smrtonosnu i nasumičnu bombašku kampanju u istočnom Alepu koji drže pobunjenici, što je Keri nazvao "zločinima protiv čovečnosti."

Inače Dabik, grad udaljen deset kilometara od turske granice, naveden je u sunitskom apokaliptičkom proročanstvu kao poprište bitke na kraju sveta izmedju hrišćanskih snaga i muslimana. Islamska država je 2014. imenovala svoj časopis na intrenetu po tom gradu.

Svako novo izdanje Dabika počinje navodom Abu Musaba al Zarkavija, mentora lidera Islamske države, Abu Bakr al Bagdadija, u kojem se navodi: "Varnica je zapaljena u Iraku i njen plamen će goreti dok ne sagore krstaške armije u Dabiku."

Turska koja je podržavala operacije za zauzimanje tog grada počela je prekogranične napade bez presedana na uporišta Islamske države 24. avgusta, samo nekoliko dana pošto je okrivila ekstremiste Islamske države sa samoubilačkim bombaškim napadom na jedno venčanje u obližnjem gradu Gaziantepu u kojem je ubijena 51 osoba. U to vreme turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu je rekao da sirjska granica mora biti "kompletno očišćena" od Islamske države.

XS
SM
MD
LG