Linkovi

Njujork tajms: Ruski general znao za Prigožinov plan za pobunu


General Sergej Surovikin, arhiva
General Sergej Surovikin, arhiva

NJUJORK - General Sergej Surovikin, zamenik komandanta ruskih vojnih operacija u Ukrajini, unapred je znao da šef plaćeničke vojske Vagner Jevgenij Prigožin planira pobunu protiv moskovskih odbrambenih zvaničnika, objavio je Njujork tajms.

List se poziva na američke zvaničnike koji imaju obaveštajne podatke u vezi sa tim, i piše da oni pokušavaju da saznaju da li je Surovikin, nekadašnji komandant u Ukrajini, pomogao u planiranju Prigožinovih akcija.

Šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin je u utorak odleteo u Belorusiju gde je u egzilu, nakon što je okončana kratka pobuna vagnerovaca za vikend.

Njujork tajms je izvestio da su američki zvaničnici rekli da postoje pokazatelji da su i drugi ruski generali možda podržavali Prigožina.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri ove navode. Ni Pentagon ni Kremlj ih nisu komentarisali.

Surovikin, kojeg su ruski mediji prozvali „general Armagedon“, je bio zadužen za operacije u Ukrajini.

Ali, u januaru ruski ministar odbrane Sergej Šojgu imenovao je načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova da nadgleda ratne akcije, a Surovikin je ostao njegov zamenik.

Prigožin je i pre pobune oštro kritikovao Šojgua i Gerasimova, optužujući ih za ratne neuspehe i nedostatak podrške borcima Vagnera.

U subotu ujutru, Prigožin i borci Vagnera krenuli su iz Rostova na Donu, sa juga Rusije, ka Moskvi u takozvani "marš za pravdu".

Surovikin je pozvao grupu Vagner da odustane od protivljenja vojnom rukovodstvu i vrati se u svoje baze.

Marš vagnerovaca prekinut je u subotu na oko 200 kilometara od Moskve.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da su se građani i vojska zajedno suprotstavili pobunjenim plaćenicima.

Vlasti u Rusiji su saopštile da neće krivično goniti pripadnike Vagnera koji su učestvovali u pobuni, što je bio jedan od uslova za prekidanje pobune.

Putin je rekao da će ispoštovati obećanje da će vagnerovcima biti dozvoljeno da se presele u Belorusiju ako to žele, potpišu ugovor sa ministarstvom odbrane ili se jednostavno vrate porodicama.

XS
SM
MD
LG