Linkovi

Zašto su SAD oprezno reagovale na pobunu u Rusiji?


Američki predsjednik Džo Bajden (Foto: AP/Evan Vucci)
Američki predsjednik Džo Bajden (Foto: AP/Evan Vucci)

Pobuna u Rusiji je, barem na površini, izgledala kao povod za slavlje u Americi: moćna plaćenička grupa na kratko se sukobila sa ruskom vojskom u trenutku kada Ukrajina pokušava da stekne zamah u ključnoj kontraofanzivi.

Međutim, reakcija Vašingtona u javnosti bila je veoma oprezna. Zvaničnici navode da SAD nisu imale ulogu u konfliktu, insistiraju da je riječ o unutrašnjim pitanjima Rusije i odbijaju da komentarišu da li će to uticati na rat u Ukrajini. Razlog za to je što se želi izbjeći da ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristi retoriku američkih zvaničnika i pridobije podršku Rusa optuživanjem svojih zapadnih suparnika.

Čak se i predsjednik Džo Bajden, poznat po tome što povremeno daje izjave koje nisu unaprijed pripremljene, ovog puta pridržavao zvaničnih poruka.

U ponedeljak je novinarima rekao da SAD i NATO nisu umiješani. Istakao je da je tokom vikenda razgovarao sa saveznicima da bi se osiguralo da su svi usklađeni u naporima da se osigura da Putinu "ne daju izgovor da okrivi Zapad" ili NATO.

“Stavili smo do znanja da nismo umiješani. Nismo imali nikakve veze sa tim. To je dio borbe unutar ruskog sistema", poručio je Bajden.

Bajden i zvaničnici njegove administracije odbili su da iznesu procjene o tome šta bi 22-časovna pobuna plaćenika iz Vagner grupe mogla da znači za ruski rat u Ukrajini, za lidera Jevgenija Prigožina ili samu Rusiju.

"Nastavićemo da procjenjujemo posljedice događaja proteklog vikenda i implikacije po Rusiju i Ukrajinu. Međutim, još je prerano donijeti konačan zaključak o tome u kojem smjeru ovo ide", rekao je Bajden.

Putin je u prvom javnom obraćanju od pobune rekao da su se "ruski neprijatelji" nadali da će pobuna uspjeti da podijeli i oslabi Rusiju "ali da su se preračunali". Neprijatelje je identifikovao kao "neonaciste u Kijevu, njihove zapadne pokrovitelje i druge nacionalne izdajnike".

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Rusija istražuje da li su zapadne obavještajne službe bile umiješane u Prigožinovu pobunu.

Tokom haotičnog vikenda u Rusiji, američke diplomate bile su u kontaktu sa zvaničnicima u Moskvi da bi naglasile da američka vlada pobunu smatra unutrašnjim pitanjem Rusije, i da su SAD samo posmatrač, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Majkl Mekfol, bivši američki ambasador u Rusiji, rekao je da je Putin u prošlosti tvrdio da postoji tajno miješanje Amerike - uključujući u demokratske proteste u bivšim sovjetskim republikama i u kampanje demokratskih aktivista u i van Rusije - da bi umanjio javnu podršku za one koji dovode u pitanje ruski sistem.

"SAD i NATO ne žele da budu okrivljeni za pokušaje da se Putin destabilizuje", rekao je Mekfol.

Sukob vođe Vagnera i ruskog vojnog vrha, vidljiv tokom cijelog rata u Ukrajini, prerastao je u pobunu tokom koje su plaćenici napustili ukrajinsku teritoriju i zauzeli vojne štabove u južnom ruskom gradu Rostovu. Napredovali su ka Moksvi, prije nego što su se povukli, u okviru sporazuma čiji uslovi nisu u potpunosti poznati.

Bajdenov tim za nacionalnu bezbjednost redovno je informisao predsjednika dok su Prigožinove snage bile u pokretu. Bajden je novinarima rekao da je timu naložio da "se priprema za niz scenarija" dok je trajala kriza u Rusiji.

Nije međutim iznio detalje tih scenarija. Međutim, portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi komentarisao je jedno pitanje koje je često pokretano dok je svijet pratio kako se pojavljuju pukotine u Putinovoj vlasti - šta bi ruski lider mogao da preuzme da bi ponovo učvrstio vlast.

Putin i njegovi saradnici često su pominjali rusko nuklearno oružje od početka invazije na Ukrajinu prije 16 mjeseci, u pokušaju da obeshrabre NATO zemlje od povećanja podrške Ukrajini.

Uvijek smo otvoreno govorili da nije u ničijem interesu da ovaj rat eskalira izvan nivoa nasilja koje ukrajinski narod već trpi. Nije svakako dobro za Ukrajinu, za naše saveznike i partnere u Evropi. Iskreno, nije dobro za ruski narod", rekao je Kirbi novinarima.

Bajden je tokom vikenda razgovarao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kojem je poručio da "bez obzira šta se dogodi u Rusiji, SAD će nastaviti da podržavaju odbranu, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine".

Pentagon je u utorak najavio novu vojnu pomoć Ukrajini od pola milijarde dolara, koja obuhvata više od 50 oklopnih vozila i rakete za protivvazdušne sisteme.

Bajden je prvih nedelja rata u Ukrajini, kako su se pojavljivali izvještaji o ruskim zločinima nad ukrajinskim civilima, poručio da Putin "ne može da ostane na vlasti". Američki zvaničnici su u ponedeljak bili oprezni u svojim komentarima, da se ne bi protumačilo da podržavaju ili Putina ili njegovog dugogodišnjeg saveznika Prigožina.

"Na Rusima je da odlučuju o svojim liderima", rekao je Kirbi.

Zvaničnici Bijele kuće takođe su pokušavali da utvrde kako Peking posmatra pobunu Vagnera i šta bi ona mogla da znači za bliske odnose Rusije i Kine. Iz Bijele kuće je ranije saopštavano da je Peking razmatrao da pošalje oružje Rusiji za rat u Ukrajini, ali da to nije uradio.

"Može se reći da su nedavni događaji u Rusiji uznemirili kinesko liderstvo", rekao je Kurt Kembel, koordinator za Indo-pacifički region pri Savjetu za nacionalnu bezbjednost.

Kina Rusiju smatra prijateljem dijelom i da ne bi bila usamljena u sporovima sa SAD i njihovim saveznicima. S obzirom na to da invazija i međunarodne sankcije iscrpljuju ruske resurse i sada izazivaju pobunu, Ukrajina i njeni saveznici bi mogli da kažu: Ši Đinping, ako želiš da tvoj prijatelj ostane na vlasti, možda je vrijeme da izvršiš pritisak na njega da zaustavi rat", kaže ambasador Mekfol.

XS
SM
MD
LG