Linkovi

Prigožin poručio da nije planirao puč, Putin se zahvalio plaćenicima koji su se povukli


Vođa plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin (Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko)
Vođa plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin (Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko)

Lider plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin, koji je predvodio kratkotrajnu pobunu koja je gotovo stigla do Moskve, u ponedeljak je poručio da njegove snage nisu planirale da zbace rusku vladu, ali nije izneo mnogo detalja o svojim planovima.

U prvom obraćanju od kada je poslednji put viđen u subotu veče, kako se u automobilu povlači iz grada koji su okupirali plaćenici, Prigožin je rekao da su njegovi borci prekinuli akciju da bi izbjegli krvoproliće.

"Otišli smo u znak protesta, a ne da bi zbacili vladu. Naš marš je ukazao na mnoge stvari o kojima smo ranije razgovarali: ozbiljne probleme sa bezbjednošću u našoj zemlji", rekao je Prigožin u audio snimku od 11 minuta koji je objavljen na Telegramu i naglasio da je marš "pokrenut zbog nepravde".

Prigožin nije naveo kakvi su mu budući planovi niti gdje se nalazi, dva dana nakon što je rekao da ide u Bjelorusiju. Istakao je da je njegov cilj bio da se spreči uništenje Vagnera i da se pozovu na odgovornost komandanti zbog neuspešne ruske vojne kampanje u Ukrajini.

Ponovio je često iznesene tvrdnje da Vagner ima najefikasnije borce u Rusiji i "čak u svetu" što prema njegovom mišljenju pokazuje i činjenica da su bile u stanju da osvoje Rostov na Donu bez krvoprolića i da pošalju oružani konvoj na 200 kilometara od Moskve.

Ponovo je, i bez dokaza, iznio optužbe da je ruska vojska napala Vagnerov kamp raketama i helikopterima i ubila 30 njegovih boraca i dodao da je to bio hitni povod za "marš pravde".

Ruski predsednik Vladimir Putin u ponedeljak se obratio naciji povodom pobune i zahvalio se plaćenicima iz Vagnera i komandantima koji su se povukli da bi se izbeglo krvoproliće.

Putin je rekao da će ispoštovati obećanje da će vagnerovcima biti dozvoljeno da se presele u Belorusiju ako to žele, potpišu ugovor sa ministarstvom odbrane ili se jednostavno vrate porodicama. Nije međutim pomenuo Prigožina.

Iz Kremlja je saopšteno da se Putin u ponedeljak veče sastao sa šefovima obaveštajnih službi, ministrom odbrane i drugim ministrima, preneo je Interfaks.

Predsednik Rusije prethodno je poručio da će ugušiti "izdajničku pobunu" nakon što je Prigožin rekao da su borci Vagner grupe preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom i krenuli ka Moskvi na „marš za pravdu“ čiji je cilj da ukloni korupciju i nesposobne ruske vojne komandante.

Ruski mediji prethodno su prenijeli da krivični postupak protiv Prigožina u Rusiji, pokrenut zbog pobune, ostaje otvoren i još se istražuje.

U skladu sa sporazumom uz posredovanje beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka koji je smirio krizu, Kremlj je rekao da će krivični postupak protiv Prigožina biti obustavljen i da će se on preseliti u Belorusiju.

Prema dogovoru, Vagnerovi borci će se vratiti u bazu i takođe se neće suočiti sa pravnim postupcima, saopštio je Kremlj.

Međutim, ruski list Komersant objavio je u ponedeljak da je krivični slučaj ostao otvoren i da Federalna služba bezbednosti (FSB) nastavlja istragu u okviru slučaja. List se poziva se na neimenovani izvor koji tvrdi da nije bilo dovoljno vremena da se slučaj zatvori.

Tri glavne ruske novinske agencije - TASS, RIA i Interfaks - takođe su javile da je krivični postupak protiv Prigožina ostao otvoren i da se istraga nastavlja.

"Krivični postupak protiv Prigožina nije zaustavljen. Istraga je u toku“, rekao je za TASS izvor blizak tužilaštvu.

Prema zakonima u Rusiji, zaprećena kazna za pobunu je od 12 do 20 godina zatvora.

Nekada blizak Putinov saradnik, čija je Vagner grupa predvodila veći deo borbi u Ukrajini, pokrenuo je pobunu u petak nakon tvrdnji da je ruska vojska ubila neke od njegovih ljudi u vazdušnom napadu.

Ministarstvo odbrane Rusije je odbacilo Prigožinovu tvrdnju.

XS
SM
MD
LG