Linkovi

Bajden: SAD i saveznici nisu umešani u pobunu protiv Putina


Članovi grupe Vagner u Rostovu na Donu, 24. jun 2023.
Članovi grupe Vagner u Rostovu na Donu, 24. jun 2023.

Američki predsednik Džo Bajden u ponedeljak je rekao da je kratkotrajna pobuna ruskih plaćenika protiv Kremlja deo borbe unutar ruskog sistema i da SAD i njihovi saveznici u to nisu umešani.

"Stavili smo do znanja da nismo bili umešani, da nismo ništa imali s tim", rekao je Bajden u prvom komentaru pobune.

Bajden je na jednom skupu u Bijeloj kući rekao da je svom timu za nacionalnu bezbednost bio naložio da ga informišu o situaciji "iz sata u sat" i da se pripreme za niz scenarija, čije detalje nije izneo.

Ruske obaveštajne službe istražuju da li su zapadne špijunske agencije imale ulogu u pobuni, rekao je u ponedeljak ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, a prenela novinska agencija TASS.

Američki predsednik rekao je da je razgovarao sa ključnim saveznicima da bi osigurao da svi zastupaju isti stav i da su koordinisani u odgovoru.

"Saglasili su se da moramo osiguramo da (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu ne damo nikakav izgovor - da za ovo krivi Zapad i NATO", naglasio je Bajden.

Takođe je najavio da će sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim ponovo razgovarati u ponedeljak ili utorak, nakon razgovora u nedelju. O situaciji se u ponedeljak konsultovao i sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

Bajden je rekao da će sa svojim timom nastaviti da procenjuje posledice incidenta.

"I dalje je prerano doneti konačna zaključak o tome u kom smeru se ovo kreće", dodao je američki lider i naglasio da je njegova poruka saveznicima "da je važno ostati u potpunosti koordinisan".

Američka obaveštajna zajednica procenila je da je pobuna " moguća" i o tome je informisala Kongres pre nego što je počela, prenela je agencija Rojters pozivajući se na anonimni izvor upoznat sa situacijom.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je novinarima da su SAD raznim diplomatskim kanalima prenele poruku Rusiji da nisu bile umešane u pobunu protiv Kremlja. Nije međutim precizirao da li je odgovoreno na te poruke.

Kirbi je naglasio da promena režima u Rusiji nije američka politika, te da ne može da potvrdi da je Prigožin u Belorusiji.

Iz Stejt departmenta je u ponedeljak saopšteno da je situacija u Rusiji i dalje promjenljiva, te da nema procenu gde se nalazi Prigožin.

"Svakako je novost videti kako se liderstvo predsednika Putina direktno dovodi u pitanje. Novo je to što Jevgenij Prigožin direktno dovodi u pitanje razlog za ovaj rat i ističe da je u suštini zasnovan na laži", rekao je novinarima portparol Metju Miler.

SAD su prethodno saopštile da pobuna vođe plaćeničke vojske Vagner Jevgenija Prigožina protiv ruskog vojnog vrha pokazuje „veoma ozbiljne pukotine“ u vladavini predsednika Vladimira Putina i „dovodi u pitanje" rat protiv Ukrajine.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je za televiziju ABC da je rat "razarajući strateški neuspeh za Putina na gotovo svim frontovima – ekonomskom, vojnom, geopolitičkom“.

„Vidimo da se pojavljuju pukotine. U kom smeru idu, gde će da stignu, veoma je teško reći. Ne želim da spekulišem o tome. Ali mislim da nismo videli završni čin", kaže Blinken.

Najviši američki diplomata rekao je da su posledice napredovanja Prigožinove Vagner grupe u subotu na Moskvu, pre naglog povlačenja, "pokretna slika sa neizvesnim ishodom".

Putin je Prigožina, dugogodišnjeg saveznika čije su se trupe borile zajedno sa ruskim snagama u Ukrajini, nazvao izdajnikom, jer se okrenuo protiv režima. Međutim, na kraju je ruski predsednik rekao da Prigožin neće biti krivično gonjen i dozvolio mu da ode u susednu Belorusiju, u skladu sa sporazumom o kojem je pregovarao beloruski lider Aleksandar Lukašenko.

Rusija je rekla da će Prigožinovim plaćenicima koji se nisu pridružili kratkotrajnoj pobuni, biti dozvoljeno da potpišu ugovore za borbu sa ruskom vojskom u Ukrajini, ali je Blinken rekao da nije jasno šta će se sada dogoditi sa plaćenicima koji su pratili Prigožina u Rusiju i krenuli ka Moskva pre nego što je Prigožin prekinuo napredovanje svojih trupa.

„Odgovor na to pitanje je - ne znamo“, rekao je Blinken i dodao da nije poznato ni šta se dešava sa Prigožinom sada u Belorusiji.

Državni sekretar SAD je kazao da „direktno osporavanje Putinovog autoriteta“ pokazuje da se rat u Ukrajini „vodi pod lažnim izgovorima, da je NATO pretnja Rusiji“.

Ali, Prigožinove česte pritužbe na moskovske odbrambene zvaničnike bile su usredsređene na njegovu tvrdnju da ne snabdevaju njegove plaćenike dovoljno oružja za borbu u Ukrajini.

Jevgenij Prigožin, vođa plaćeničke vojske Vagner
Jevgenij Prigožin, vođa plaćeničke vojske Vagner

Mnogi pripadnici Vagner grupe su osuđeni kriminalci, koje je Prigožin pozvao na front na šest meseci, u zamenu za oslobađanje od zatvorske kazne ako prežive rat. Ali, oni su bili slabo obučeni, i hiljade njih je brzo ubijeno na prvim linijama fronta.

Blinken je rekao da previranja u Rusiji izazvana protestima u Prigožinu „mogu pomoći Ukrajincima na frontu“.

Dejvid Petreus, penzionisani general američke vojske i bivši šef CIA-e, rekao je za CNN da „to nije imalo značajan uticaj na linije fronta“. Ali, i on je rekao da protest Prigožina ostavlja Putina „ranjivijim nego što je ikada bio za dve decenije“.

Međutim, kao i Blinken, Petreus je rekao da je ostalo mnogo nepoznanica u određivanju ukupnog efekta sukoba Putin-Prigožin.

Kremlj je saopštio da će krivična prijava protiv Prigožina za organizovanje oružane pobune biti odbačena. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je pregovarao o sporazumu sa šefom Vagner grupe, saopštila je njegova kancelarija, uz Putinovo odobrenje. Lukašenko je rekao da lično poznaje Prigožina 20 godina.

Pregovori su takođe garantovali da Vagnerovi borci neće biti krivično gonjeni, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Uvek smo poštovali njihova herojska dela na frontu“, rekao je on i dodao da je Moskva zahvalna Lukašenku na njegovoj ulozi u deeskalaciji krize.

Onim borcima koji nisu učestvovali u pobuni, rekao je Peskov, biće ponuđeni ugovori sa Ministarstvom odbrane, koje nastoji da sve autonomne dobrovoljačke snage stavi pod svoju kontrolu do 1. jula.

Upitan da li će biti bilo kakvih kadrovskih promena u ruskom ministarstvu odbrane u okviru sporazuma, Peskov je rekao da je to u Putinovoj nadležnosti.

Nije otkrio da li su napravljeni bilo kakvi ustupci Prigožinu da bi povukao svoje snage, osim garancija za bezbednost. Portparol Kremlja je nedavne događaje nazvao "tragičnim".

Prigožin i vagnerovci u Bahmutu
Prigožin i vagnerovci u Bahmutu

Prigožin nije objavio da li je Kremlj odgovorio na njegov zahtev da smeni ministra odbrane Sergeja Šojgua ili šta mu je obećao Lukašenko u njihovim pregovorima.

Moskva se u subotu pripremala za dolazak privatne vojske koju je predvodio pobunjeni komandant, kojeg je Putin upozorio da će se suočiti sa teškim posledicama.

Vagnerovci su se, međutim, u subotu uveče povukli iz Rostova na Donu, grada u blizini granice sa Ukrajinom, nad kojim su preuzeli kontrolu dan ranije.

XS
SM
MD
LG