Linkovi

Supruga Džulijana Asanža: Bajdenove izjave nagoveštaj da slučaj ide u dobrom smeru


Pristalice Džulijana Asanža na protestu ispred ekvadorsle ambasade u Londonu (Foto: AP/Frank Augstein)
Pristalice Džulijana Asanža na protestu ispred ekvadorsle ambasade u Londonu (Foto: AP/Frank Augstein)

Supruga Džulijana Asanža rekla je da bi sudski slučaj njenog supruga „mogao da se kreće u pravom smeru“ pošto je predsednik Džo Bajden potvrdio da bi SAD mogle da odustanu od optužbi protiv zatvorenog osnivača Vikiliksa.

Izjava Asanžove suprige dolazi u danu kada su se njegove pristalice okupile u nekoliko gradova da zahtevaju oslobađanje, na petu godišnjicu zatočeništva u londonskom zatvoru Belmarš.

Bajden je u sredu rekao da njegova administracija "razmatra" zahtev Australije da odustane od decenijskog nastojanja SAD da procesuira Asanža zbog objavljivanja velike količine poverljivih američkih dokumenata. Predlogom bi se Asanž, australijski državljanin, vratio kući umesto da bude poslat u SAD da se suoči sa optužbama za špijunažu. Zvaničnici nisu dali više detalja, ali Stela Asanž je rekla da su komentari "dobar znak".

„Izgleda da bi stvari mogle da se kreću u pravom smeru“, rekla je ona za BBC, dodavši da je optužnica „Trampovo nasleđe i da je Džo Bajden zaista trebalo da je odbaci od prvog dana“.

Asanž je optužen po 17 tačaka za špijunažu i po jednoj za zloupotrebu računara zbog objavljivanja poverljivih američkih dokumenata na njegovoj veb stranici pre skoro 15 godina.

Američki tužioci navode da je Asanž (52) ohrabrio i pomogao analitičarki obaveštajne službe američke vojske Čelsi Mening da ukrade diplomatske depeše i vojne dosijee koje je objavio Vikiliks, dovodeći živote u opasnost.

Australija tvrdi da postoji raskorak između tretmana SAD prema Asanžu i Mening. Tadašnji predsednik SAD Barak Obama preinačio je 35-godišnju kaznu za Mening na sedam godina, što je omogućilo njeno oslobađanje 2017.

Asanžove pristalice kažu da je on novinar zaštićen Prvim amandmanom koji je razotkrio zločine američke vojske u Iraku i Avganistanu. Asanž je u zatvoru od 2019. dok se borio protiv ekstradicije, pošto je sedam godina pre toga proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu, kako bi izbegao da bude poslat u Švedsku zbog optužbi za silovanje i seksualni napad.

Odnos Asanža i njegovih domaćina se na kraju pogoršao i on je izbačen iz ambasade u aprilu 2019. Britanska policija ga je odmah uhapsila i zatvorila u Belmarš zbog kršenja kaucije iz 2012.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je 2022. potpisala nalog za izručenje, ali je britanski sud prošlog meseca presudio da Asanž ne može da bude poslat u Sjedinjene Države osim ako američke vlasti ne garantuju da neće dobiti smrtnu kaznu.

Dalje sudsko ročište u predmetu zakazano je za 20. maj. Asanž je bio previše bolestan da bi prisustvovao njegovim poslednjim saslušanjima. Stela Asanž je rekla da se zdravlje njenog muža i dalje pogoršava u zatvoru i da se boji da će umreti iza rešetaka.

XS
SM
MD
LG