Linkovi

SAD: Tražimo Asanža jer je objavama na Vikiliksu ugrozio živote obaveštajnih izvora


Pristalica Džulijana Asanža ispred suda u Londonu sa transparentnom na kojem se traži njegovo oslobađanje, 21. februar 2024. (REUTERS/Toby Melville)
Pristalica Džulijana Asanža ispred suda u Londonu sa transparentnom na kojem se traži njegovo oslobađanje, 21. februar 2024. (REUTERS/Toby Melville)

Džulijan Asanž je optužen u Americi zato što je objavio imena obaveštajnih izvora, a ne zato što je izneo svoj politički stav, kažu advokati koji zastupaju SAD na ročištu pred sudom u Londonu. Taj sud treba da odluči da li osnivač Vikiliksa može da bude izručen Sjedinjenim Državama ili ima prava da se još žali na taj američki zahtev. Rasprava je počela u utorak.

SAD traže Asanža zato što je 2010. godine na Vikiliksu objavio poverljiva dokumenta američke vojske i diplomatske prepiske. Oni kažu da je tim objavama ugrozio živote američkih agenata i da nema izgovora za to što je uradio. Asanž i njegove pristalice smatraju ga novinarem i herojem koji je progonjen zato što je otkrio loše stvari koje su SAD uradile.

Asanžovi advokati su sudu u Londonu rekli da je slučaj politički motivisan, i da je Asanž meta jer je razotkrio zlodela države, kao i da je bivši američki predsednik Donald Tramp zatražio da mu se daju "detaljne opcije" kako Asanž može biti likvidiran.

Ali, u sredu su zastupnici SAD rekli da su optužbe protiv Asanža "bazirane na vladavini prava i dokazima". Advokatica Kler Dobin je sudu rekla da je "to što gone Asanža možda bez presedana, ali da je i to što je on uradio bez presedana".

"Asanž je neselektivno i svesno objavio da čitav svet vidi imena pojedinaca koji su bili obaveštajni izvori SAD. I te činjenice ga inkriminišu, a ne politički stav", rekla je Dobin.

Dobin je takođe odgovorila na tvrnje Asanžovih advokata koji su citirali navodni plan SAD da ubiju ili kidnapuju Asanža dok je bio u ambasadi Ekvadora u Londonu, što je 2021. objavio portak Jahu njuz.

Ona je rekla da je Vašingtonn dao garancije kako će prema Asanžu biti postupano u zatvoru i da to "potpuno demantuje njegove pretpostavke o tome šta mu se tamo može dogoditi".

Zbog toga što su objave Vikiliksa navele ljude da kradu dokumenta i objavljuju imena obaveštajnih izvora SAD, Asanž ne može biti tretiran kao običan novinar, niti Vikiliks kao običan izdavač, kaže Dobin.

Žena nosi transparent sa porukom "Pravda je kada se zatvore ratni zločinci, a ne oni koji su nešto objavili" u Londonu, 21. februar 2024. (AP/Alastair Grant)
Žena nosi transparent sa porukom "Pravda je kada se zatvore ratni zločinci, a ne oni koji su nešto objavili" u Londonu, 21. februar 2024. (AP/Alastair Grant)

Asanž nije prisustvovao ročištu, niti se uključio onlajn jer se ne oseća dobro, prenela je njegova supruga Stela.

On je proveo sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu pre nego što je 2019. godine uhapšen i prebačen u zatvor, zato što se nije pojavio na sudskom ročištu u drugom slučaju pred britanskim sudom.

Od tada se nalazi u maksimalno obezbeđenom zatvoru, gde se i oženio. Britanija je 2022. odobrila njegovo izručenje SAD, ali se on žalio na tu odluku.

Njegovi advokati kažu da bi mogao da dobije do 175 godina zatvora u Americi, ali da je verovatnija kazna od 30 do 40 godina. Američki tužioci su rekli da zatvorska kazna ne bi bila duža od 63 meseca.

Ako sud u Londonu presudi u korist Asanža, to znači da će on imati dalje pravo žalbe i da će ostati u Britaniji. Ali, ako izgubi, to će značiti da može odmah da bude izručen Americi. Preostaje mu žalba Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, ali njegovi advokati i supruga strahuju da može biti izručen i pre nego što sud donese odluku, pa su najavili hitnu žalbu.

XS
SM
MD
LG