Linkovi

SAD ponovo traže izručenje Džulijana Asanža


Plakat u znak podrške osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu ispred Kraljevskog suda pravde u Londonu, 23. oktobru 2021.
Plakat u znak podrške osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu ispred Kraljevskog suda pravde u Londonu, 23. oktobru 2021.

Američki pravnici pokrenuli su novi pokušaj da obezbede izručenje Džulijana Asanža iz Britanije, navodeći da strahovanja u pogledu mentalnog zdravlja osnivača Vikiliksa ne bi trebalo da ga spreče da odgovara pred američkim pravosuđem.

Sjedinjene Države traže izručenje 50-godišnjeg Australijanca na osnovu optužnice u 18 tačaka, koja ga između ostalog tereti za kršenje zakona o špijunaži, nakon što je Vikiliks 2010. objavio hiljade tajnih američkih dosijea i diplomatskih depeša.

SAD su uložile žalbu na odluku okružnog sudije u Londonu donetu 4. januara da Asanž ne treba da bude izručen zbog bojazni da bi izvršio samoubistvo u američkom zatvoru.

Tužilaštvo će osporiti tu premisu, kaže za Glas Amerike advokat Nik Vamos, bivši šef za ekstradiciju u britanskom tužilaštvu.

“Ono što je američka vlada sada uradila je da je pružila konkretna uverenja o tome kako će tačno, gde i u kom stanju biti pritvoren. Dakle, pod uslovom da se njegovo zdravstveno stanje i rizik od samoubistva nisu promenili, onda biste pretpostavili da je američka vlada zadovoljila test koji im je postavio okružni sudija u prvoj presudi.”

Advokat Džejms Luis izneo je sudu američka uveravanja o tome kako će Asanž biti tretiran u slučaju izručenja. Između ostalog, obećano je da neće biti podvgnut strogim pravilima pritvora poznatim kao "specijalne administrativne mere", a takođe ne bi bio pritvoren u specijalnom zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem u mestu Florens u Koloradu, poznatom kao ADX. Američke vlasti su takođe iznele uveravanja Britaniji da bi pristale da Asanž u Australiji služi kaznu koju bi mu izrekao američki sud.

Asanž, koji poriče da je počinio krivično delo, je u zatvoru Belmarš. U sredu je sudu rečeno da se ne oseća dobro da bi se pojavio putem video linka, ali se kasnije tokom dana ipak pojavio na ekranu.

Međutim, još jedan momenat mogao bi da utiče na slučaj. Bivši insajder Vikiliksa koji je postao saradnik Federalnog Istražnog biroa (FBI), rekao je da je falsifikovao dokaze koje je koristilo tužilaštvo. U međuvremenu, Jahu Njuz je prošlog meseca objavio priču u kojoj se navodi da je Centralna obaveštajna agencija (CIA) planirala otmicu ili čak ubistvo Asanža 2017. Jahu je naveo da je priča zasnovana na intervjuima sa 30 bivših američkih obaveštajnih službenika i zvaničnika nacionalne bezbednosti.

ARHIVA: Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izlazi iz suda u Londonu, 13. januara 2020.
ARHIVA: Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izlazi iz suda u Londonu, 13. januara 2020.

“Tvrdiće se da, ako je CIA bila voljna da ga ubije, to je jedna ruka američke vlade – onda zaista ne možete verovati drugoj ruci američke vlade, sekretarijatu za pravosuđe, da postupa pošteno i da krivično goni u skladu sa standardima ljudskih prava i što bismo smatrali pravičnim suđenjem”, navodi britanski pravni ekspert Vamos.

CIA i američki advokati koji su uložili žalbu i traže ekstradiciju još nisu komentarisali navode Jahu Njuza. Bivši direktor CIA-e i državni sekretar Majk Pompeo izjavio je za podkast „Megin Keli“ da su sve preduzete radnje „u skladu sa američkim zakonom“.

Tokom 2010. i 2011. Asanž je nadgledao Vikiliiksovo objavljivanje desetina hiljada diplomatskih depeša i vojnih izveštaja u vezi sa ratovima u Iraku i Avganistanu. Asanž je rekao da su ti podaci otkrili zloupotrebe američke vojske – glavni razlog zbog kojeg pristalice kažu da se ovde radi o slobodi štampe.

“Postoji ogromno pitanje globalne medijske slobode i načina na koji bi ovaj slučaj mogao da bude užasan presedan za svakog novinara, bilo kog izdavača, koji pokušava da razotkrije zlodela i nedela vlade, kako bi vlada mogla da snosi odgovornost”, ističe Džulija Hol iz Amnesti internešnela.

Asanž se nalazi u zatvoru u Londonu jer se smatra da postoji opasnost od bekstva. SAD ga optužuju u 18 tačaka za hakovanje, krađu poverljivog materijala i otkrivanje identiteta američkih špijuna, za koje tužioci kažu da je dovelo njihove živote u opasnost. Presuda po žalbi na ekstradiciju verovatno će se čekati nekoliko nedelja. Obe strane mogu da se žale na odluku britanskom Vrhovnom sudu, što bi moglo da traje nekoliko godina. Međutim, sudije Vrhovnog suda mogu da odbiju da razmotre slučaj.


XS
SM
MD
LG