Linkovi

Britanski sud poništio odbijanje zahteva za izručenje Asanža Sjedinjenim Državama


Arhiva - Džulijan Asanž, tada 40 godina star osnivač Vikiliksa, stiže u Vrhovni sud u Londonu, Velika Beritanija,1. februara 2012.
Arhiva - Džulijan Asanž, tada 40 godina star osnivač Vikiliksa, stiže u Vrhovni sud u Londonu, Velika Beritanija,1. februara 2012.

Britanski apelacioni sud otvorio je vrata za izručenje Džulijana Asanža Sjedinjenim Državama poništivši presudu nižeg suda kojom je utvrđeno da je mentalno zdravlje osnivača Vikiliksa previše krhko da izdrži američki sistem krivičnog pravosuđa.

Na presudu apelacionog suda donetu u petak verovatno će biti uložena žalba.

Sudija nižeg suda ranije ove godine odbio je američki zahtev za izručenje Asanža Sjedinjenim Državama, kako bi se suočio optužbama za špijuniranje zbog objavljivanja tajnih vojnih dokumenata na Vikiliksu pre jedne decenije. Okružni sudija Vanesa Barajzer odbila je ekstradiciju iz zdravstvenih razloga, rekavši da će se Asanž verovatno ubiti ako bude držan pod strogim američkim uslovima. zatvorskim uslovima.

Sjedinjene Države su se žalile, osporavajući ideju da ga je Asanžovo mentalno zdravlje učinilo previše ranjivim da bi izdržao američki pravosudni sistem. Advokat Džejms Luis rekao je da Asanž "nema istoriju ozbiljne i trajne mentalne bolesti" i da ne prelazi prag da bude toliko bolestan da ne može da se odupre povređivanju samog sebe.

Vlasti SAD saopštile su britanskim sudijama da bi, ako pristanu da izruče Asanža, on mogao da služi bilo koju kaznu zatvora na koju ga osudi sud SAD u njegovoj rodnoj Australiji.

Američki tužioci podigli su optužnicu protiv Asanža sačinjenu od 17 tužbi za špijunažu i jedne tužbe za zloupotrebu kompjutera zbog objavljivanja hiljada procurelih vojnih i diplomatskih dokumenata na Vikiliksu. Optužbe predviđaju maksimalnu kaznu od 175 godina zatvora, iako je Luis rekao da je "najduža kazna ikada izrečena za ovo delo 63 meseca".

Asanž (50) trenutno se nalazi u londonskom zatvoru Belmarš sa visokim stepenom bezbednosti.

XS
SM
MD
LG