Linkovi

Senat usvojio rezoluciju o podršci medijima posle Trampovih napada


Zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu (Foto: AP/ J. David Ake)
Zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu (Foto: AP/ J. David Ake)

Američki Senat jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se potvrđuje podrška "slobodnim medijima" i proglašava da "mediji nisu neprijatelji naroda".

Neobavezujuća rezolucija predstavlja oštru kritiku predsednika SAD Donalda Trampa, koji već više od 18 meseci često novinare naziva "neprijateljima naroda".

Rezolucijom se "ponovo potvrđuje vitalna i neprocenjiva uloga slobodnih medija, koji služe da informišu birače, otkriju istinu, deluju kao kontrolor vlasti, unapređuju nacionalni diskurs i debatu, ali i unapređuju najosnovnije i najcenjenije demokratske norme i slobode SAD".

Mediji odgovorili Trampu

Rezolucija je usvojena na dan kada je svađa američkog predsednika Donalda Trampa sa medijima eskalirala, tako što su stotine američkih listova objavile do sada neviđen i koordinisan odgovor predsedniku.

Uvodnik u dnaašnjem izdanju Njujork tajmsa pod nazivom "Potrebni ste slobodnoim medijima"
Uvodnik u dnaašnjem izdanju Njujork tajmsa pod nazivom "Potrebni ste slobodnoim medijima"

Oko 350 listova iz svih delova SAD objavilo je uvodnike u kojima brane slobodne i snažne medije.

Ovakav odgovor usledio je posle Trampovih brojnih optužbi da mediji šire “lažne vesti” i etiketa da su “neprijatelji američkog naroda”. Predsednik je u četvrtak tvitnuo da su “mediji koji objavljuju lažne vesti opoziciona partija”.

List Boston Glob je saopštio da je koordinisao akciju sa ostalim novinama i da rezultate prati u bazi podataka na svojoj veb stranici.

U svim novinama koje su učestvovale u akciji objavljen je uvodnik u kojem se obično iznosi stav uređivačkog kolegijuma. Taj sektor je inače nezavisan od vesti I drugih rubrika u novinama.

Uvodnik Boston Globa optužuje Trampa za sprovođenje stalnih napada na slobodu medija.

Etiketa da su mediji neprijatelji naroda je antiamerička i veoma opasna za građansko društvo u kojem živimo više od dva veka”, piše u uvodniku.

Neki listovi, poput Vol Strit Džurnala i San Francisko Kronikla u uvodnicima su obrazložili zašto se nisu priključli akciji Globa. Kronikl je saopštio da kolaboracija sa drugim medijima krši jednu od osnovih vrenodsti: nezavisnost.

Drugi mediji smatraju da ovakva akcija daje prednost Trampu i njegovim pristalicama koje veruju da su mediji tu kako bi diskreditovali predsednika.

XS
SM
MD
LG