Linkovi

Stoltenberg putuje na Balkan, posjetiće i Srbiju i Kosovo


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg obraća se novinarima u Briselu (Foto: AP/Virginia Mayo)
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg obraća se novinarima u Briselu (Foto: AP/Virginia Mayo)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posjetiće naredne nedelje Kosovo i Srbiju u svijetlu rasta tenzija između Prištine i Beograda, saopšteno je u petak iz NATO-a.

Stoltenberg će se na Kosovu u ponedeljak sastati sa predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem, a planirano je i da posjeti sjedište KFOR-a "Noting Hil", gdje će se sastati sa komandantom Ozkanom Ulutašom i obratiti se pripadnicima NATO misije.

Stoltenberg će posjetiti Kosovo u svijetlu rasta napetosti na sjeveru proteklih mjeseci. U oružanom incidentu 24. septembra, u selu Banjska, ubijeni su jedan kosovski policajac i trojica napadača srpske nacionalnosti.

U aprilu su izbili protesti u opštinama sa srpskom većinom nakon što su - poslije lokalnih izbora koje su Srbi bojkotovali - postavljeni gradonačelnici albanske nacionalnosti.

U protestima je povrijeđeno više od 90 pripadnika KFOR-a, a NATO je odlučio da na Kosovo pošalje dodatne snage.

U utorak, 21. novembra, generalni sekretar zapadne vojne alijanse će se u Beogradu sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, najavljeno je iz NATO-a.

Evropska Unija i Sjedinjene Države vrše pritisak na Beograd i Prištinu da postignu napredak u pregovorima u normalizaciji odnosa i primijene dogovorene sporazume.

Tokom posjete Zapadnom Balkanu, Stoltenberg će takođe boraviti u Bosni i Hercegovini, gdje će se sastati sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom, i predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

U Sjevernoj Makedoniji, Stoltenberg će se sastati sa predsjednikom i premijerom te zemlje, Stevom Pendarovskim i Dimitrom Kovačevskim, te predsjednikom parlamenta Talatom Džaferijem. Planirano je i da se obrati poslanicima.

U srijedu, 22 novembra, "učestvovaće na sastanku sa liderima zemalja saveznica iz regiona, na koji su pozvani premijeri Crne Gore, Albanije i Slovenije - Milojko Spajić, Edi Rama i Robert Golob - te predsjednik Hrvatske Zoran Milanović", navodi se u saopštenju Sjevernoatlantskog saveza.

XS
SM
MD
LG