Linkovi

I sedma runda dijaloga Beograda i Prištine o dinaru završena bez dogovora


Arhiva - Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Besnik Bisljimi i Petar Petković, 22. aprila 2022.
Arhiva - Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Besnik Bisljimi i Petar Petković, 22. aprila 2022.

Sastanak glavnih pregovarača Srbije Petra Petkovića i Kosova Besnika Bisljimija u sklopu nove runde dijaloga uz posredovanje Evropske unije o korišćenju dinara na Kosovu završen je u sredu u Briselu bez dogovora.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da se nije došlo do rešenja za dinar i istakao da je srpska strana bila konstruktivna, ali da je Priština ponovo odbila sve predloge.

"Više od devet sati razgovarali smo o upotrebi dinara i jednostranoj odluci Aljbina Kurtija koji je onemogućio Srbima da primaju svoje plate, penzije i socijalna davanja. Iako je naša strana ponovo bila konstruktivna, izašla sa novih šest predloga, Priština je sve odbila", rekao je

Dodao je da srpska strana nije zatvorila vrata "jer želi rešenje", kao i da će doći u Brisel koliko god puta bude trebalo.

"Sastanak je propao jer nije bilo spremnosti na srpskoj strani da razgovara o predlogu evropskog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka", rekao je pregovarač Kosova Bisljimi.

On je kazao i da više neće biti susreta u okviru dijaloga u vezi sa ovom temom.

Sedma runda dijaloga o zabrani upotrebe dinara održana je nakon isteka prelaznog perioda koji je Centralna banka Kosova (CBK) odredila za početak primene svoje uredbe, što podrazumeva i mere protiv onih koji za gotovinske transakcije ne koriste evro.

Portparol Evropske komisije Peter Stano poručio je, uoči nove runde dijaloga, da EU očekuje da obe strane pokažu fleksibilnost i spremnost da postignu kompromis.

Stano je rekao i da, iako je tema sastanka dinar, EU ne propušta priliku da prenese svoje poruke, ali i nezadovoljstvo određenim akcijama.

"Evropska unija nastavlja da ponavlja svoj poziv za punu i bezuslovnu primenu svih sporazuma iz dijaloga, uključujući i taj o zvaničnim posetama", istakao je Stano.

U izveštaju su korišćeni materijali agencije FoNet
XS
SM
MD
LG