Linkovi

Zamenica pomoćnika sekretara Stejt Departmenta razgovarala sa Kurtijem i Osmani


Nikol Čulik, zamenica pomoćnika državnog sekretara SAD i Aljbin Kurti, premijer Kosova (Foto: Vlada Kosova)
Nikol Čulik, zamenica pomoćnika državnog sekretara SAD i Aljbin Kurti, premijer Kosova (Foto: Vlada Kosova)

Zamenica pomoćnika sekretara Stejt Departmenta Nikol Čulik sastala se danas u Prištini sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i zamenicom premijera Emilijom Redžepi, a imala je i odvojeni susret sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

U saopštenju Vlade Kosova se navodi da je premijer Kurti istakao da se Vlada Kosova “rukovodi principom da je pravo iznad politike”

“On je istakao visoku posvećenost Republike Kosovo zaštiti i unapređenju prava zajednica i posvećenost vlade vladavini prava. U tom kontekstu, zamenica premijera Redžepi je podvukla da je Kosovo multietnička država i da je vlada posvećena osnaživanju nevećinskih zajednica”, piše u saopštenju.

Navodi se da je tokom razgovora premijer Kurti američku zvaničnicu upoznao sa vladinim politikama i merama podrške za nevećinske zajednice i marginalizovane grupe.

“Među kojima su finansijska podrška centrima za učenje i stipendije za učenike i studente iz istih zajednica, proces verifikacije univerzitetskih diploma Severne Mitrovice u cilju lakšeg pristupa mogućnostima zapošljavanja, poseban fond za grantove za nevladine organizacije, poljoprivrednike i mlade preduzetnike iz nevećinskih zajednica i mere zapošljavanja za 2.000 stanovnika četiri opština sa srpskom većinom na severu zemlje”.

Premijer Kurti je objasnio da su vladine mere zapošljavanja, uključujući i one za žene i omladinu, doprinele povećanju zaposlenosti od 20 odsto za tri godine vladavine.

On je naveo da "demokratija i razvoj idu ruku pod ruku" i istakao rezultate vlade u poslednje tri godine u oblasti vladavine prava o čemu je kazao da svedoče i rezultati istraživanja organizacija kao što su Transparensi i Fridom haus.

Kurti je na sastanku, kako je navedeno, “izrazio zabrinutost zbog administrativnog etničkog čišćenja Albanaca od strane srpskih vlasti, koje se odvija u Preševskoj dolini, Medveđi i Bujanovcu”.

Osmani: Kosovo ima najnapredniji zakonski okvir u Evropi

Predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da je sa Nikol Čulik razgovarala o aktuelnim pitanjima i “daljem jačanju saradnje između Kosova i Sjedinjenih Američkih Država, kao i kontinuiranim postignućima Kosova u jačanju demokratije, vladavine prava i ljudskih prava”.

“U vezi sa temom ljudskih prava, predsednica Osmani je istakla da Kosovo ima najnapredniji zakonski okvir u Evropi, koji proizlazi iz Ustava Republike. U tom smislu, predsednica Osmani je naglasila predanost Kosova očuvanju multietničnosti i zaštiti ljudskih prava za sve građane Kosova, bez obzira na poreklo. Ona je istakla važnost uspešnog završetka procesa pristupanja Kosova Savetu Evrope, kao dodatne garancije za zaštitu i promovisanje ljudskih prava, demokratije i vladavine prava”.

Osmani je, kako se navodi u saopštenju iz njenog kabinetra, “ponovila da svaki uspeh Kosova nosi i pečat Sjedinjenih Američkih Država i potvrdila predanost nastavku dalje saradnje u tom duhu”.

XS
SM
MD
LG