Linkovi

Zbog korupcije zabrana ulaska u SAD Mirsadu Kukiću, Milanu Tegeltiji i njegovoj supruzi Tijani


Američki državni sekretar Antony Blinken.
Američki državni sekretar Antony Blinken.

Neposredno nakon objavljivanja novih američkih sankcija za Milorada Dodika i Alternativnu televiziju, iz američkog Stejt departmenta objavljeno je saopštenje o novim sankcijama za BH državljane. U objašnjenju su navedena imena Mirsada Kukića, predsjednika PDA i Milana Tegeltije, Dodikovog savjetnika i bivšeg predsjednika VSTV-a.

"Zbog umiješanosti u značajne korupcijske i destabilizirajuće aktivnosti
Stejt department javno označava bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine Milana Tegeltiju i predsjednika Pokreta za demokratsku akciju i zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Mirsada Kukića zbog njihove umiješanosti u značajnu korupciju.

Ove oznake čine Tegeltiju i Kukića nepodobnim za ulazak u Sjedinjene Države. Njihovo djelovanje ugrozilo je vladavinu prava, vjeru javnosti u demokratske institucije i javne procese njihove vlasti, te mir i prosperitet za građane BiH", saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Dodao je da je ​u svojstvu predsjednika VSTV-a, Tegeltija bio umiješan u koruptivna djela koja su uključivala korištenje političkog uticaja i službene moći za ličnu korist.

"Postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i manipulaciju imenovanjima u sudije i drugim javnim poslovima. U svom službenom svojstvu upravnika rudnika Banovići u javnom vlasništvu i kao zastupnik u Parlamentarnoj skupštini, Kukić je bio umiješan u koruptivna djela koja su koristila njegov politički uticaj i službenu moć za ličnu korist. Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Kukić prisvajao javna sredstva za osobnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanju kako bi imao političku korist", naveo je Blinken.

Osim Tegeltije i Kukića, uvedene su sankcije Tegeltijinoj supruzi, Tijani Tegeltija kojoj je takođe zabranje ulazak u SAD.

Najviši američki diplomata u saopštenju podseća i da je Ministarstvo finansija uvelo sankcije ​članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i medijskoj kući pod njegovom kontrolom, Alternativnoj Televiziji (ATV).

"Zajedno, današnji potezi ponovno potvrđuju opredijeljenost SAD-a za suverenitet i teritorijalni integritet BiH, vladavinu prava i demokratske institucije, te bolju budućnost građana BiH. Drugi čelnici i subjekti povezani s korumpiranim ili destabilizirajućim akterima takođe mogu biti predmet budućih radnji Vlade SAD-a. Nastavićemo koristiti odgovarajuća tijela za promovisanje odgovornosti za aktere u cijeloj regiji i globalno." navedeno je u izjavi američkog državnog sekretara Blinkena.

Odjeljak 7031(c) Zakona o državnim poslovima, inozemnim operacijama i povezanim programima predviđa da zvaničnici stranih vlada o kojima državni sekretar ima vjerodostojne informacije o direktnoj ili indirektnoj umiješanosti u značajnu korupciju ili grubo kršenje ljudskih prava ne mogu da uđu u Sjedinjene Države. Nepodobnost se odnosi i na članove uže porodice, a zakon takođe zahtijeva od državnog sekretara da javno ili privatno imenuje takve zvaničnike i članove njihove uže porodice.

XS
SM
MD
LG