Linkovi

Pronađene još četiri žrtve u Surfsajdu nakon rušenja preostalog dela zgrade


Spasioci u potraži za žrtvama i preživelima u Surfsajdu (AP/Lynne Sladky)
Spasioci u potraži za žrtvama i preživelima u Surfsajdu (AP/Lynne Sladky)

Spasilački timovi pronašli su 28. žrtvu urušavanja zgrade u Surfsajdu - nadomak Majami Biča, izjavila je Danijela Levin Kava gradonačelnica okruga Majami Dejd.

Zvaničnici su do sada identifikovali 26 žrtava dok se za 117 ljudi i dalje traga.

Prethodno, tokom dana, tri tela pronađena su u ruševinama zgrade čiji se deo obrušio u Majamiju.

Posmrtne ostatke žrtava spasioci su pronašli tokom potrage nastavljene nakon što je u kontrolisanoj akciji srušen ostatak zgrade u Surfsajdu zbog najavljene tropske oluje Elsa, koja se na Floridi očekuje u utorak ili u sredu.

"Osećam olakšanje jer je zgrada bila nestabilna i ugrožavala je potragu za nestalima. Zaglavili smo se i nismo mogli da priđemo određenom delu ruševina. Spasioci kažu da ima pukotina koje bi mogli da pretraže u potrazi za nestalima", izjavila je Danijela Levin Kava načelnica okruga Majami Dejd.

Bilo je potrebno samo nekoliko sekundi da preostali deo 12-spratnice bude potpuno sravnjen sa zemljom, a iznad mesta gde je bila zgrada nadvijao se gust dim.

Stambena zgrada je potpuno srušena u nedelju uveče
Stambena zgrada je potpuno srušena u nedelju uveče

Nadležni su upozorili stanare okolnih zgrada da ostanu unutra i zatvore prozore.

Umesto da tradicionalno slave Dan nezavisnosti 4. jul vatrometom i zabavama, stanovnici Surfsajda su ostali kod kuće, a grad Majami Bič otkazao je proslavu.

Još nije utvrđeno zbog čega se srušio deo stambene zgrade stare 40 godina. Izveštaj inženjera iz 2018. pokazao je da su postojala oštećenja na zgradi koja su sad u fokusu istrage.

Stanovnici druge zgrade u Nort Majami Biču evakuisani su jer su i tu pronađena ozbiljna oštećenja u betonu i električnim instalacijama.

XS
SM
MD
LG