Linkovi

Tači: Odluka o smeni nije protiv srpske zajednice


Tači: Odluka o smeni nije protiv srpske zajednice
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači izjavio je za naš program da podržava odluku o smeni ministra Aleksandra Jablanovića ali naglašava da ta odluka nije usmerena protiv pripadnika srpske manjine.

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači, koji se nalazi u Vašingtonu povodom molitvenog doručka, izjavio je za naš program da podržava odluku premijera Ise Mustafe o smeni srpskog ministra za povratak Aleksandra Jablanovića, ali da tu smenu treba posmatrati kao konkretan i pojedinačan slučaj.

Na pitanje da li je izlaženjem u susret zahtevima opozicionih demonstranata u Prištini upućena negativna poruka predstavnicima sprske zajednice spremnim da učestvuju u kosovskim institucijama, Tači ističe da odluka nije usmerena protiv srpske zajednice. On je poručio da svi političari na Kosovu imaju obavezu da šalju pozitivne poruke dobre volje i saradnje, a ne da provociraju negativne reakcije.

"Počeli smo da dobro saradjujemo sa ministrom Jablanovićem i svim srpskim ministrima, a ja imam iskustvo od osam godina sa srpskim predstavnicima u kosovskoj vladi, ali mislim da ta izjava ministra Jablanovića nije bila pametna, bila je neprihvatljiva i on je svestan da su takve izjave nepotrebne, jer je uvredio osećanja majki Djakovice i reakcija javnosti je bila veoma burna. Verujem da je odluka premijera Mustafe bila ispravna, ali ona nije uperena ni protiv koga, nije uperena protiv srpske zajednice i jednostavno moramo da nastavimo rad napred na zajedničkim ciljevima koje imamo pred sobom", naveo je Tači.

Međutim, i ako se akcenat trenutno stavlja na spornu izjavu smenjenog ministra, ostaje problem ponovljenih incidenata sa kamenovanjem autobusa srpskih povratnika, te činjenica da u Đakovici više nema srpskih stanovnika.

"Moramo da depersonalizujemo stvari i sagledamo prioritete. Postoje važni prioriteti pred nama koje moramo da rešavamo. Jablanovićeva izjava je, ponavljam, bila neprihvatljiva za sve, čak i za srpsku zajednicu na Kosovu jer sam razgovarao sa njima, i to nije borba protiv bilo koje odredjene zajednice, posebno Srba. Veoma je važno što su Srbi i na severu Kosova po prvi učestvovali u našim izborima, što su deo parlamenta i vlade, mi tesno saradjujemo i nastavićemo u tom smeru radi novog, evropskog Kosova", odgovorio je ministar Hašim Tači u razgovoru za naš program.

XS
SM
MD
LG