Linkovi

Vučić: O izborima u Srbiji posle dijaloga u Briselu i sednice Generalne skupštine UN


Konferencija za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića (Foto: Fonet/Aleksandar Barda)
Konferencija za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića (Foto: Fonet/Aleksandar Barda)

Nakon pregovora sa Prištinom i sednice Generalne skupštine UN predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće sa predstavnicima političkih stranaka vlasti i opozicije i u skladu sa tim doneće odluku o novim izborima u Srbiji.

Na današnjoj konferenciji za medije, on je izjavio da je već razgovarao sa predstavnicima stranaka na vlasti i da je video da postoji raspoloženje da se izađe u susret zahtevima, kako je rekao “bivšeg režima” o vanrednim izborima.

Takođe, Vučić je rekao da je razumeo da je opozicija tražila da se raspišu izbori, kao i da nije ubičajeno da se to radi na, kako tvrdi, tako agresivan način.

Iako su govorile da Srbiji nisu potrebni izbori, posle tri meseca stranke opozicije su “promenile ploču” i sada po rečima Vučića traže izbore na svim nivoima.

"Vlast je dužna da kada postoje ozbiljno obrazloženi zahtevi za vanredne parlamentarne izbore te zahteve sagleda", rekao je Vučić uz napomenu da smatra da „ne postoji ništa lošije za zemlju“ nego da vlada neko ko nema legitimitet naroda.

Po njegovim rečima sada ostaju tehnički detalji, kako i u kom trenutku izvesti izbore.

Uskoro dijalog Beograda i Prištine u Briselu

Govoreći o odnosima sa kosovskim vlastima, Vučić je najavio da će delegacija Srbije u sredu ili četvrtak otići u Brisel na razgovore sa prištinskom delegacijom.

"To je za nas obaveza jer smo uvek smatrali da je dijalog jedini način da se problemi rešavaju. A problemi se nagomilavaju", rekao je Vučić na današnjoj konferenciji za medije.

Takođe, on je naveo da dan nakon što je generalni sekretar NATO Jen Stoltenberg rekao da očekuje značajne konsultacije za bilo kakave akcije Kosovskih snaga bezbednosti i Policije Kosova za akcije koje mogu da dovedu do eskalacije, albanski policajci su upali u staru fabriku "Iva Lola Ribar".

"Ali su želeli da dokažu da su sila, da mogu da čine šta hoće", rekao je Vučić i izneo podatke da se od dolaska premijer Aljbina Kurtija na vlast na Kosovu dogodio 401 napad na Srbe i 41 ekskalatorni potez.

To znači da su toliko puta pokušali da izazovu sukobe na severu Kosova, rekao je Vučić i dodao da je tokom tog perioda bilo 15 napada na srpsku decu, 15 pokušaja da se spreči funkcionisanje zdravstvenog sistema Srbije, a da je šestoro Srba u pritvoru.

Govoreći o slučaju Jovanjica, on je rekao da nikada u životu nije razgovarao sa Vladimirom Đukanovićem, funkcionerom SNS i advokatom prvooptuženog Predraga Koluvije, o navodnom mitu koje je preko posrednika, nudio inspektoru Slobodanu Milenkoviću da zataška slučaj "Jovanjica".

Istakao je i da je lično zvanično razgovarao sa inspektorom Milenkovićem i da mu je tada poručio da taj slučaj "završi do kraja".

A pred sutrašnju Paradu ponosa, Vučić je rekao da nikada nije učinio ništa protiv prava LGBTI osoba, ali da neće da okači LGBT zastavu.

"Evo neću da je okačim. Ja sam izbran kao predsednik Republike da bi zastupao interese građana i to činim na način na koji ja mislim da je najbolji. Nešto mi se ne može i ne da mi se da okačim tu LGBTI zastavu. Nađite se od noćas i sutra, svi se lepo nađite, pa demonstrirajte", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG