Linkovi

Vučić preneo Lajčaku da je "zabrinut zbog plana Kurtija da okupira sever Kosova"


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom (FoNet)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom (FoNet)

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se u sredu u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovarao o narednom sastanku na visokom nivou u Briselu.

"U Beogradu sam imao suštinske razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o narednom susretu na visokom nivou u septembru, pokušajima da se smanje tenzije i održe novi izbori na severu Kosova, kao i da se implementiraju svi sporazumi postignuti u dijalogu", napisao je Lajčak na društvenoj mreži X.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na Instagramu porukom da da je "više od dva sata razgovarao sa Miroslavom Lajčakom".

"Veoma sam zabrinut zbog razvoja događaja na KiM i Kurtijevog plana da silom okupira sever pokrajine i protera Srbe sa vekovnih ognjišta. Preneo sam to specijalnom predstavniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku", napisao je Vučić na Instagramu.

Izaslanik EU je u ponedeljak sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem razgovarao o prirpremi nove runde dijaloga na visokom nivou u septembru.

Lajčak je na platformi X objavio da je "imao važan sastanak sa kosovskim premijerom na Bledu, i da je primarna tema razgovora bila priprema za naredni susret na visokom nivou u septembru, sa fokusom na normalizaciji odnosa i primeni dogovora od 3.juna".

Lideri EU su 3. juna zajednički pozvali Srbiju i Kosovo da deeskaliraju tenzije i vrate se dijalogu.

Intervju sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:09 0:00

Vučić i Kurti su se poslednji put sastali u Briselu početkom maja 2023. i u tim razgovorima nije postignut napredak, a glavna tačka spoticanja ostalo je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) predviđene dogovorom iz 2013.

Dok Beograd na tome insistira, Priština tvrdi da postoji opasnost da ZSO postane nova Republika Srpska, i odacila je Nacrt statuta koji su Srbi sa Kosova predstavili na poslednjem visokom susretu u maju.

Nakon tog sastanka, situacija na Kosovu je dodatno eskalirala zbog ulaska novoizabranih gradonačelnika u većinski srpske opštine na severu Kosova - posle izbora koje su Srbi bojkotovali. Kulminacija se dogodila 29. maja u Zvečanu kada su se lokalni Srbi sukobili sa vojnicima KFOR-a i desetine ljudi su povređene.

EU i SAD su nakon toga iznele zahteve za hitnom deeskalacijom, raspisivanjem novih izbora uz učešće Srba na severu Kosova i povratak dijalogu.

XS
SM
MD
LG