Linkovi

Bura u skupštini: Opozicija traži izbore, vlast oduševljena zahtevom - nastavak sednice u sredu


Sednica Skupštine Srbije na kojoj je deo opozicije pokušavao da blokra rad parlamenta (Foto: Fonet)
Sednica Skupštine Srbije na kojoj je deo opozicije pokušavao da blokra rad parlamenta (Foto: Fonet)

Uz dosta teških reči i međusobnih optužbi vlasti i opozicije današnja prva sednica vanrednog zasedanja Skupštine Srbije protekla je relativno brzo i u neuobičajenoj, bučnoj atmosferi. Uz osnovni zahtev za raspisivanje parlamentarnih i beogradskih izbora, poslanici opozicije su u skladu sa najavama pokušali da blokiraju rad parlamenta povicima, zviždanjem, lupanjem u klupe, ali i tako što su prišli parlamentarnoj govornici i mahali raznim transparentima.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić optuživao je opoziciju da blokadom parlamenta sprečava da penzioneri dobiju povećanje penzija, a mladi jednokratnu pomoć. On je poslanike opozicije prozivao poimence, a poručivao im je i da su siledžije, nasilnici, optuživao ih je rade isto kao kosovski premijer Aljbin Kurti i da je to što radi opozicija “bruka i sramota”.

Na dnevnom redu sednice trebalo je da se nađu predlog rebalansa budžeta za 2023. godinu, nekoliko zakona, izbor novog ministra privrede, kao i ratifikacija više sporazuma između Srbije i drugih zemalja i međunarodnih organizacija.

Rasprava o amandmanima na predlog rebalansa budžeta završena je bez diskusije. U sredu će se raspravljati o amandmanima na ostale predloge zakona, a glasaće se i o imenovanju ministra privrede.

Deo opozicije koji je učestvovao u blokadi rada je uzvikivao “napolje”, a dolazak predstavnika vlade su dočekali zvižducima i povicima “lopovi”.

Premijerka Ana Brnabić je takođe učestvovala u današnjem radu parlamenta – uz buku koju su stvarali poslanici opozicije ona je obrazložila predlog da Slobodan Cvetković postane ministar privrede i govorila je o predloženom rebalansu budžeta.

Prema njenim rečima vlada priprema povećanje penzija za 5,5 odsto od 1. oktobra, da će krajem septembra biti isplaćena jednokratna pomoć od deset hiljada dinara svakom detetu do 16 godina, kao i da se planira dupliranje subvencija poljoprivrednicima.

“Da li ste uspeli da blokirate rad Skupštine? Niste uspeli! Jesmo uspeli da se izborimo za rebalans budžeta? Jesmo! Idemo dalje, živela Srbija", rekla je Brnabić obraćajući se poslanicima opozcije.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić često je ulazio u verbalne duele sa poslanicima opozicije koji su pokušavali da blokiraju rad parlamenta (Foto: Fonet)
Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić često je ulazio u verbalne duele sa poslanicima opozicije koji su pokušavali da blokiraju rad parlamenta (Foto: Fonet)

Zasedanje je počelo poslaničkim pitanjima i u tom delu sednica je tekla na uobičajen način. Posle toga je na dnevni red stavljen rebalans budžeta, ali taj deo sednice je brzo završen. Nije bilo rasprave oko ove tačke dnevnog reda jer poslanici opozicije koji su podneli amandmane na vladin predlog rebalansa nisu želeli da govore i obrazlažu predloge.

Zbog toga je Orlić brzo zaključio sednicu i najavio nastavak zasedanja u sredu u 13 časova.

Govoreći tokom dela zasedanja u kome su postavljana poslanička pitanja, poslanici opozicije su iznosili zahtev za održavanje parlamentarnih i gradskih izbora i najavljivali da će blokirati rad skupštine dok ne dobiju odgovore od predsednika Srbije Aleksandar Vučića i predsednika parlamenta Vladimira Orlića.

Iza ovog zahteva stali su predstavnici nekoliko poslaničkih klubova – Pravac Evropa, Zajedno, Zeleno-levi front, DS, NS, Narodni pokret Srbije. Zahtev za raspisivanje izbora podržali su i poslanici Dveri.

Odgovarajući na izlaganja i zahteve opozicije, predsednik Skupštine Vladimir Orlić rekao je prihvata ideju i inicijativu opozicije o izborima:

"Želite izbore? Sa oduševljenjem prihvatamo tu vašu želju", rekao je predsednik parlamenta.

Poslanici opozicije su govorili i o tragedijama koje su se dogodile početkom maja u Srbiji i postavili pitanje šta je sa donošenjem mera koje je sama Vlada predlagala u to vreme.

Ukazali su i na to da TV Pink pokreće i novi rijaliti program – uporedo sa početkom nove školske godine, kao i da za četiri meseca koliko traju protesti u Srbiji, vlast nije ispunila ni jedan zahtev građana.

Biševac: Vlast će spinovati blokadu, neophodno razdvajanje izbora

Komentarišući dešavanja u Skupštini, novinarka lista “Danas” Safeta Biševac istakla je da je početak septembra doneo novitete na političkoj sceni Srbije koji se ogledaju u aktiviranju opozicije i intenziviranju njenih akcija.

Efekti blokade parlamenta će se, smatra, tek videti i kaže da vlast, uz pomoć medija koji su pod njenom kontrolom, akcije opozicije lako da spinuje.

“Vlast ima dovoljno snažnu mašineriju da ovakvo ponašanje i blokadu opozicije zloupotrebi i da ih predstavi kao snage haosa i bezumlja koje sprečavaju napredak Srbije i ne dozvoljavaju da penzioneri dobiju veće penzije, da majke dobiju po 10.000 dinara pomoći itd. Mislim da će vlast, kada se malo pribere, uspešno odgovoriti na blokadu opozicije i da će preko svojih medija, sopstvenim simpatizerima, opet nastaviti da plasira svoju sliku stvarnosti i današnjih događaja.”, navela je Biševac u izjavi za Glas Amerike.

Biševac: Vlast će spinovati blokadu, neophodno razdvajanje izbora
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Govoreći o mogućnosti organizovanja prevremenih parlamentanih i izbora za skupštinu grada Beograda, novinarka “Danasa” kaže da bi takav scenario, u kom su oni razdvojeni od lokalnih izbora, bio idealan za opoziciju, ali da sumnja da će vlast do dozvoliti.

“SNS je već rekao da su oni raspoloženi za izbore, ali oni očigledno ne odustaju od toga da izori budu na svim nivoima u isto veme. Tu će se voditi glavna borba, jer opoziciji odgovara da oni budu razdvojeni. Ja verujem da opozicija ima ozbiljne šanse u Beogradu, ukoliko se dobro organizuje što, po mom mišljenju znači, da izađu u dve kolone” , smatra Biševac.

Prema njenom mišljenju iluzorno je govoriti o izborima u aktuelnoj medijskoj situaciji i kada vlast koristi državne resurse za stalnu izbornu kampanju i propagandu. Kako bi se stekli uslovi za demokratske izbore, zaključuje Biševac, neophodna je pomoć “sa strane”, u vidu delegacije iz Evropskog parlamenta ili neke druge institucije EU, koja bi nadgledala izborni proces.

Prethodni parlamentarni izbori u Srbiji, takođe vanredni, održani su u aprilu 2022, kada je SNS osvojila 120 od 250 mandata i formirala koalicionu vladu sa Socijalističkom partijom Srbije i pojedinim strankama nacionalnih manjina.

XS
SM
MD
LG