Linkovi

Srbija još bez stava o Ukrajini, Vučić se obraća javnosti


Sednica Vlade Srbije kojoj je prisustvovao i predsednik (Fonet)
Sednica Vlade Srbije kojoj je prisustvovao i predsednik (Fonet)

BEOGRAD - Iz Srbije još nema zvanične reakcije na invaziju Rusije na Ukrajinu. Kako je najavljeno, u petak u 16 sati će, treći put ove nedelje, zasedati Savet za nacionalnu bezbednost, koji će raspravljati o situaciji u Ukrajini. Iz kabineta predsednika Srbije najavljeno je da će se Aleksandar Vučić obratiti javnosti u 18.15h.

U četvrtak su održane sednica Saveta za nacionalnu bezbednost i sednica Vlade Srbije sa temom situacije u Ukrajini, ali nije bilo obraćanja, niti zvaničnih saopštenja. Ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na pitanja Glasa Amerike kakav je stav Beograda u vezi sa ratom u Ukrajini.

U 15 časova održana je sednica Vlade kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije, a prethodila joj je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Na Instagram profilu predsednika Srbije objavljeno da je "Vučić predsedavao Savetom za nacionalnu bezbednost i sa članovima Saveta razmenio informacije o situaciji u Ukrajini i regionu". Detalji nisu poznati.

Predsednik Srbije u četvrtak se sastao i sa ambasadorima Kvinte (SAD, Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija) i šefom delegacije EU u Srbiji.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika, svi stavovi koje su strane iznele biće saopšteni u narednih 36 sati.

Predsednik Srbije sa ambasadorima Kvinte i šefom deleagacije EU u Srbiji (foto Fonet)
Predsednik Srbije sa ambasadorima Kvinte i šefom deleagacije EU u Srbiji (foto Fonet)

Predsednik Skupštine i Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjasnio se protiv pridruživanja osudama i sankcijama Rusiji, i ocenio da Srbija mora da se ponaša "veoma izbalansirano" kada je reč o Ukrajini.

Dačić je rekao da Srbija može da reaguje kako hoće zato što je suverena zemlja, prenosi Fonet.

"Srbija treba da vodi računa o svojim nacionalnim, državnim intresima, a ti interesi su i osnovni principi međunarodnog prava, ali i sagledavanje realnog odnosa snaga u međunarodnim odnosima i pomoći koju Srbija ima za zaštitu naših nacionaonih i državnih interesa od Rusije i Kine".

EU je ranije istakla da od Srbije, kao zemlje u pristupnom procesu, očekuje da se pridruži sankcijama Rusiji. AmeričkiStejt department poslao je sličnu poruku, da od Srbije očekuje da "stane rame uz rame sa EU".

XS
SM
MD
LG