Linkovi

Dvanaesti protest "Srbija protiv nasilja" završen ispred RTS-a


Okupljeni na protestu "Srbija protiv nasilja" ispred RTS-a (FoNet)
Okupljeni na protestu "Srbija protiv nasilja" ispred RTS-a (FoNet)

BEOGRAD - Dvanaesti po redu protest "Srbija protiv nasilja" završen je ispred zgrade RTS-a porukama da javni servis treba da izveštava o svim pitanjima u interesu javnosti i najavom da će protest biti organizovan i sledeće nedelje.

Skup je počeo oko 20.30 ispred Skupštine Srbije, i nakon kratkog obraćanja krenula je šetnja Dečanskom ulicom, pored zgrade Regulatornog tela za elektronske medije (REM), Makedonskom ulicom pored Politike i Radio Beograda i potom Svetogorskom do Takovske i zdrade RTS-a.

"Zašto idemo večeras do RTS-a? Jer je RTS javni servis koji plaćamo svi mi, tražimo da postupaju odgovorno i poštuju zakone. Tražimo da radi svoj posao jer ih za to plaćamo, samo toliko. Ako je naše pravo da znamo sve, kako kaže javni servis, o mitingu SNS-a i protestima u Francuskoj, zašto nije naše pravo da znamo sve o protestima protiv nasilja, o nasilju koje je ovde postalo normalno? RTS ne samo da ćuti, nego u tome i saučestvuje. Zašto nije naše pravo da znamo sve o Jovanjici i suđenju Koluviji, zašto ne znamo da se progone policajci koji rade svoj posao i kako se štite kriminalci", upitao je voditelj Smiljan Banjac u obraćanju ispred Skupštine.

Posle kratkog obraćanja, građani su krenuli u šetnju "medijskom trasom" koju su završili ispred zgrade RTS-a, gde su se ponovo obratili Smiljan Banjac i spisateljica Biljana Lukić.

Banjac je poručio da su glavne kritike upućene na informativni program te televizije gde je zastupljeno samo jedno mišljenje.

"RTS poput noja zabija glavu u pesak, da ne kažem asfalt, i ne bavi se aferama poput Savamale, Krušika, Jovanjice, helikoptera itd. Zato su u mraku i večeras. Vaše pravo "da ne znate ništa sem onoga što SNS želi da znate" mogao bi da bude novi slogan javnog servisa", poručio je voditelj.

Voditelj Smiljan Banjac u obraćanju građanima na protestu (FoNet)
Voditelj Smiljan Banjac u obraćanju građanima na protestu (FoNet)

"U ovoj kući savest ne stanuje", kazala je spisateljica Biljana Lukić aludirajući na RTS.

Ona je dodala da javni servis prikazuje "Srbiju u kojoj svako može da kupi junetinu, u kojoj nema nasilja, u kojoj svako misli onako kao predsednik Srbije".

"Od njih ne možemo da čujemo ništa o žrtvama režima, da se malina prodaje 10 puta skuplje nego što se plaća dobavljačima, da je inflacija veća neko u Ukrajini, da su plate među najnižima u Evropi, da je beznin najskuplji u regionu, da svaki kilometar autoputa plaćamo 10 puta više nego što košta. Ne možemo da čujemo da je ubica iz Mladenovca bio tempirana bomba, da je sistem to znao i da mu gleda kroz prste", rekla je Lukić.

Spisateljica je rekla da se "svake subote budi sa pitanjem da li može nešto da promeni".

"Ovako verovatno ne možemo ništa. Ali, kada bismo došli u većem broju, rešeni da ne idemo dok nam ne ispune zahteve, mogli bismo...Nisu oni jaki, to je gomila nesposobnih kukavica. Ovo je poslednja prilika da se spase što se spasiti da...Nemojte da odustanete. Neka svaka kapljica od nas ne osdustane, kada postanemo talas, ugasićemo požar u kojem živimo", kazala je Lukić.

Smiljan Banjac je ispred RTS-a objavio da je student Dimitrije Dimić, koji je štrajkovao glađu ispred Predsedništva Srbije zbog neispunjenja zahteva protesta, taj štrajk prekinuo.

Student Dimitrije Dimić ulazi u kola Hitne pomoći nakon što je prekinuo višednevni štrajk glađu ispred Predsedništva Srbije (FoNet)
Student Dimitrije Dimić ulazi u kola Hitne pomoći nakon što je prekinuo višednevni štrajk glađu ispred Predsedništva Srbije (FoNet)

Okupljeni su nosili transparente sa natpisima među kojima su "Oslobodite siromašne od plaćanja taksi", "Dosta laži kažite istinu narodu" i "Vratite otete penzije", a čuju se, kao i na prethodnim skupovima, vuvuzele i pištaljke.

Pred Skupštinom su ponovljeni i zahtevi protesta.

Jedan od zahteva protesta je i smena rukovodstva RTS-a zbog programa koji promovišu nasilje.

Dvanaesti protest "Srbija protiv nasilja" ispred Skupštine Srbije (FoNet)
Dvanaesti protest "Srbija protiv nasilja" ispred Skupštine Srbije (FoNet)

Traži se i da se smene Savet REM-a i rukovodstvo RTS-a, da se oduzmu nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi, da se ukinu rijaliti programi i ugase štampani mediji koji promovišu nasilje. Skupština Srbije nije usvojila predlog opozicije da se smeni ministar policije Bratislav Gašić, a nije usvojen ni zahtev za ostavkom šefa BIA-e Aleksandra Vulina.

Protesti "Srbija protiv nasilja", koji su otpočeli nakon dva masovna ubistva početkom maja, održavaju se više od dva meseca u Beogradu i drugim gradovima Srbije, ali vlast ne izlazi u susret ispunjenju onoga što se traži.

Jedan od zahteva opozicije koja organzuje proteste bio je da se u Skupštini formira Anketni odbor koji bi rasvetlio okolnosti pod kojima su se desila dva masovna ubistva, kao i eventualne propuste i odgovornost nadležnih. Taj zahtev je u plenumu, ali deluje da je Anketni odbor ugašen samo nekoliko dana pošto je konstituisan.

Prva sednica Anketnog odbora o dva masovna ubistva u Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Naime, Anketni odbor je oformljen odlukom Skupštine koju je izglasala većina poslanika. Posle konstitutivne sednice u utorak, na kojoj je za predsednicu izabrana poslanica SSP Marinika Tepić, održana je još jedna sednica u četvrtak.

Međutim, u petak je na sajtu Skupštine Srbije objavljeno saopštenje u kojem se navodi da će Anketni odbor prestati sa radom posle zbog molbe porodica stradalih u OŠ "Vladislav Ribnikar" da se obustavi rad Anketnog odbora dok se ne završi krivični postupak.

"Uvažavajući sve razloge navedene u ovoj molbi, i u skladu sa stavovima poslaničkih grupa, Narodna skupština Republike Srbije prihvata ovu molbu i obustavlja dalje postupanje i rad Anketnog odbora", piše u kratkom saopštenju.
O prestanku rada Anketnog odbora se nije glasalo.
XS
SM
MD
LG