Linkovi

Policija u Srbiji zbog pranja novca uhapsila 51 osobu u akciji nazvanoj "Jenki"


Svežnjevi novčanica od 1.000, 2.000 i 5.000 dinara i po svežanj novčanica od 500 evra i 100 američkih dolara zaplenjeni u policijskoj akciji "Jenki", u Nišu, Srbija, na fotografiji objavljenoj na zvaničnoj stranici MUP-a Srbije, 26. juna 2021.
Svežnjevi novčanica od 1.000, 2.000 i 5.000 dinara i po svežanj novčanica od 500 evra i 100 američkih dolara zaplenjeni u policijskoj akciji "Jenki", u Nišu, Srbija, na fotografiji objavljenoj na zvaničnoj stranici MUP-a Srbije, 26. juna 2021.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji policijom u Nišu, a po ovlašćenju Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su 51 osobu zbog sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca, tako što su izadavli lažne fakture za usluge navodno izvršene ka tri američke kompanije, čija imena nisu navedena.

Kako je saopštio MUP Srbije, u akciji nazvanoj "Jenki", policija je uhapsila N. R. (1983), M. M. C. (1984) vlasnicu knjigovodstvene agencije „ZN“ iz Niša, N. M. (1960) zaposlenu u navedenoj agenciji, kao i M. K. (1984) vlasnicu knjigovodstvene agencije "PR Marija Kocić" iz Niša i S. S. (1991) vlasnika preduzetničke radnje "Bokson frajt", takođe iz ovog grada.

Uhapšeno je i 46 vlasnika preduzetničkih radnji koji su osumnjičeni da su u organizaciji osumnjičenog N.R. formirali kriminalnu grupu sa ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi. Za jednim osumnjičenim se i dalje intenzivno traga, navodi se u saopštenju.

"Sumnja se da je navedena grupa, od 1. januara 2017. do 25. juna 2021. godine, pronalazila i angažovala fizička lica koja su na njihov zahtev otvorila preduzetničke radnje na svoje ime, koje su fiktivno bile angažovane za posredovanje u transportu sa tri američke kompanije, a za tu uslugu vlasnici tih radnji su od osumnjičenih dobijali mesečnu naknadu od 700 do 1.000 dolara", piše u saopštenju:

"Osumnjičeni su potom pravili lažne fakture za izvršene usluge ka američkim kompanijama, koje su novac uplaćivale na račune navedenih preduzetničkih radnji, a za raspolaganje novcem sa tih računa bile su ovlašćene M. M. C., N. M. i M. K".

Osumnjičeni su uz pomoć S. S., kako se sumnja, uplate sa tih računa konvertovali u dinare i podizali u gotovini, u kontinuitetu u iznosima do 150.000 dinara. Na taj način su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 335.054.512 dinara, navodi MUP.

"Tako stečen novac su kao grupa koristili i integrisali u legalne tokove kupovinom poljoprivrednog zemljišta, nekretnina, putničkih vozila i sl", navodi se.

XS
SM
MD
LG