Linkovi

SAD koordinirale hapšenjem međunarodne grupe falsifikatora, Srbija učestvovala


U mahom koordiniranoj akciji širom sveta, organi reda priveli su 36 pojedinaca iz različitih zemalja, pod sumnjom da su bili deo velike kriminalne grupe hakera i falsifikatora, koja je krala identitete pojedinaca, preuređivala i falsifikovala platne kartice i tako načinila gubitke od 530 miliona dolara, uz planove da ostvari nelegalnu dobit od 2,2 milijarde dolara. Policija Srbije učestvovala je u akciji i privela jednog osumnjičenog.

Pripadnci Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, SBPOK – Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, u okviru velike međunarodne policijske akcije pod nazivom "Shadow Web" na suzbijanju visokotehnološkog kriminala, uhapsili su M.K. (1985.) iz Beograda, saopštio je MUP Srbije na svom sajtu. MK je uhapšen pod sumnjm da je počinio falsifikat, ili drugome u tome pomagao.

Srpska policija saopštava da je M.K, kako se sumnja, u periodu od 2010. do 2017. godine, kao član jedne od najvećih kriminalnih organizacija na internetu, pod nazivom "Infraud", pod korisničkim imenom "Goldjungle", reklamirao prodaju, prodavao i davao na upotrebu sredstva za pravljenje lažnih platnih kartica. Na te kartice unošeni su elektronski podaci sa pravih platnih kartica oštećenih korisnika radi dalje zloupotrebe.

Sumnja se da "Infraud" ima gotovo 11.000 članova.

M.K. je preko svog računa na servisu "Liberty Reserve" pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 50.000 američkih dolara. Njemu je određen pritvor do 48 časova i on je, uz krivičnu prijavu, priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Inače, kako saopštava Policija, u ovoj međunarodnoj policijskoj akciji aktivno su učestvovala odeljenja za borbu protiv visoko tehnološkog kriminala srpske policije i tužilaštva, u koordinaciji sa policijama i tužilaštvima iz SAD, Velike Britanije, Kanade, Australije i drugih država.

"Ovaj kriminalni forum se bavio pribavljanjem i prodajom ukradenih podataka, uključujući podatke o kompromitovanim platnim karticama, ličnim podacima građana, bankarskim i finansijskim podacima građana, banaka i kompanija, malicioznih softvera, kao i ukradenih identiteta. Ukradeni podaci su uglavnom prodavani na 'dark webu'", navodi se u saopštenju MUP-a.

Procenjuje se da je u okviru "Infrauda" bio i jedan od najvećih kriminalnih foruma za prodaju ukradenih podataka zabeleženih do sada, na kome je, kao se sumnja, prodato oko četiri miliona podataka o ukradenim platnim karticama, pre nego što je on oboren u ovoj velikoj međunarodnoj akciji", navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Forum "Infraud" je imao slogan "In Fraud We Trust" (U prevaru verujemo), asocirajući na slogan "In God We Trust" (U Boga verujemo) koji se nalazi na novčanicama američkog dolara. Prema optužnici, "Infraud" organizaciju napravio je oktobra 2010. godine Ukrajinac Svjatoslav Bondarenko (34), koji je koristio pseudonime "Obnon", "Rector" i "Helkern".

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država, u saopštenju izdatom povodom ove akcije, prethodno je reklo da se pretpostavlja da je ova kriminalna organizacija odgovorna za gubitke više od 530 miliona dolara, kao i da su osumnjičeni koji su bili uključeni u ovaj kriminalni forum iz Ukrajine, Pakistana, Francuske, Velike Britanije, Srbije, Kosova i Rusije.

"Današnja optužnica i hapšenja predstavljaju jedno od najvećih koje je ikada poduzelo Ministarstvo pravosuđa", izjavio je pomoćnik ministra Džom Kronan. On je rekao da je grupa nameravala da izazove gubitke u iznosu od više od 2,2 milijarde dolara.

Kronan je naglasio da Ministarstvo pravde odbija da omogući ovim sajber kriminalcima da koriste predviđeno anonimnost Interneta "kao štit za svoja krivična dela".

"Predani smo zajedničkom radu sa našim međunarodnim kolegama kako bi se identifikovali, istražili i priveli pravdi oni koji su pripremali ove zločine, ma gde po svetu oni operisali", rekao je Kronan.

XS
SM
MD
LG