Linkovi

Da li Pink i Hepi poštuju zakone i mogu li ponovo da dobiju frekvencije od REM-a?


Performans aktivista Kreni-promeni ispred sedišta REM-a u Beogradu (Foto: VOA/Rade Ranković)
Performans aktivista Kreni-promeni ispred sedišta REM-a u Beogradu (Foto: VOA/Rade Ranković)

Predstavnici inicijative Kreni-promeni i Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti zatražili su od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da im na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja dostave elaborate na osnovu kojih su televizije "Pink" i "Hepi" dobile nacionalnu frekvenciju.

Kako smatraju predstavnici ovih organizacije, te dve televizije ne ispunjavaju ono što su priložili u elaboratima na prethodnom konkursu i zbog toga u predstojećem novom konkursu ne mogu da im se obnove ugovori i ponovo dobiju frekvencije.

Prema rečima direktora za kampanje organizacije Kreni-promeni Save Manojlovića frekvencije ne mogu da dobiju one televizije koje nemaju kulturni, naučno-obrazovni, dečji i dokumentarni program i ukazao da je Hepi dobila nacionalnu frekvenciju kao dečja televizija, a da dečjeg programa nema ni u tragovima:

“Insistiramo na pravnom pristupu reševanja ovog problema. Dovoljno je da budete ne pravno obrazovani nego elementarno pismeni da znate da u ovim televizijama ima promovisanja nasilja i da se krši zakon. Dovoljno je samo da pročitate dva ili tri člana, da pogledate jedan dan šta oni rade i shvatićete o kakvom je kršenju zakona reč”, rekao je Manojlović i dodao da su frekvencije dobijene na osnovu javno-privatnog ugovora, da su televizije dobile frekvencije koje su javno dobro i da moraju da ispunjavaju javne kriterijume.

Kao dokaz za svoje tvrdnje aktivisti su na konferenciji za medije ispred sedišta REM-a u centru Beograda puštali su inserte sa vređanjem i nasiljem iz rijaliti programa, a pisac i slikar Luka Tripković je rekao je da su nacionalne frekvencije poput vazduha, jer kada je vazduh zagađen stvaraju se redovi ispred onkoloških klinika.

“Na isti način kada se javni medijski prostor zagadi, dobijemo jedno kancerogeno društvo”, rekao je Tripoković i nastavio:

“Ovde nije pitanje bilo čije lične frustracije prema nekom programu, umetničkog dojma, estetičkih kriterijuma, ovde je jedino pitanje poštovanja zakona koji ove televizije eksplicitno krše svakodnevno”, kaže Tripković i objašnjava da ove dve televizije svakodnevno krše četiri člana Zakona o elektronskim medijima – 47, 50, 51 i 68, koji izričito zabranjuju nasilje, ponižavanje, pornografiju i slične sadržaje.

Na pitanje o odgovoru vlasnika Pinka Željka Mitrovića, koji tvrdi da je sakupio više od 1,5 miliona potpisa za emitovanje rijalitija, Manojlović je odgovorio da se u konkretnom slučaju "ne radi o izbacivanju iz Zadruge".

"To nije izbacivanje iz Zadruge, ili da li ste da neko ko je ošamario ženu izađe iz rijalitija. Zakon ne može da se postavlja tako što vi sada zlouptrebljavate nacionalnu frekvenciju da bi ste dobili novu i to jeste zlouptreba prava", rekao je Manojlović i podsetio da je Mitrović svojevremeno rekao da njemu ne treba nacionalna frekvencija jer on najviše zarađuje preko kablovskih televizija:

“Ja nemam ništa protiv, neka ide kao kablovska televizija i to je potpuno u redu. Može televizija da proizvodi 24 sata rijaliti program, ali ne može da bude opšti pružalac medijske usluge”.

Inače, kao podršku za svoje zahteve Inicijativa Kreni-promeni i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti su sakupili oko 200.000 potpisa građana za zabranu rada Pinka i Hepija.

XS
SM
MD
LG