Linkovi

Srbija: Udruženje protiv rata u Ukrajini pod pretnjama ekstremista uz podršku tabloida


Arhiva - Učesnici protesta protiv ruske invazije na Ukrajinu, u Beogradu, Srbija, 28. maja 2022.
Arhiva - Učesnici protesta protiv ruske invazije na Ukrajinu, u Beogradu, Srbija, 28. maja 2022.

Neformalnoj grupi, okuljenoj oko Fejsbuk stranice "Rusi, Ukrajinci, Belorisu i Srbi zajedno protiv rata" upućene su pretnje preko interneta.

Pretnjama je prethodilo objavljivanje sličnih tekstova na nekoliko portala provladinih tabloida u kojima se skup protiv najavljene posete ruskog minista inostranih poslova Sergeja Lavrova Beogradu, na koji je grupa pozvala, naziva NATO skupom proukrajinskih organizacija protiv Vučića i Lavrova.

"U isto vremen, na ekstremističkom telegram kanalu 'Z-Orlovi', kao i na Tviter nalogu našeg udruženja su se pojavile otvorene pretnje nasiljem protiv naših članova", saopštila je antiratna grupa.

"'Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata' je neformalno udruženje građana koje organizuje proteste podrške Ukrajini, prikupljanje humanitarne pomoći za Ukrajinu, pomoć izbeglicama iz Ukrajine i širu odbranu interesa ukrajinske, ruske, beloruske i ruskojezične dijaspore u Srbiji. Ovim poslom se bavimo odano, besplatno i u vreme koje odvajamo od redovnih obaveza i odmora. Niti imamo ikakve veze sa 'zapadnim ambasadama i strukturama NATO', niti smo 'NATO', već obični ljudi koji su odlučili da ne ćute, već da se glasno suprotstave lažima, agresiji, ubicama i svima koji ih vole i slave", navode u udruženju ocenjujući napise da su NATO i zapadni plaćenici klevete kojima se poziva na linč aktivista, jer se "oni protive ratu i ruskoj agresiji na Urajinu".

"Isto takve laži i klevete kao što su bile korišćene za podstrekavanje, a sada se koriste i za pravdanje, krvavog Putinovog zločina protiv slobodne Ukrajine i njenog slavnog naroda. Laži rađaju nasilje, korupciju i rat", navode u udruženju.

Oni podsećaju da su "prizivanje ruske okupacije, pozivanje na agresivni rat kroz održavanje skupova podrške ruskog agresiji" krivična dela, za šta bi odgovorni morali da odgovaraju "kao i mediji koji su deo toga" i najavljuju sve neophodne korake u okviru zakona kako bi "širenju laži i kleveta" došao kraj.

Posetimo, ova grupa organizovala je tokom prethodnih nedelja mirne antiratne proteste protiv ruske agresije na Ukrajinu.

Skup podrške narodu Ukrajine u Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

XS
SM
MD
LG