Linkovi

Analitičari: Miloša Vučevića na čelo buduće vlade Srbije dovela vernost Vučiću


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mandatar za sastav nove vlade Miloš Vučević (Foto: Instagram, buducnostsrbijeav)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mandatar za sastav nove vlade Miloš Vučević (Foto: Instagram, buducnostsrbijeav)

Za 12 godina, od kada je Srpska napredna stranka (SNS) došla na vlast u Srbiji, tri imena su se smenjivala na mestu premijera – prvi se na tom mestu kao koalicioni partner SNS-a našao Ivica Dačić, zatim i sam Aleksandar Vučić i nakon njih dvojice Ana Brnabić, koja je srpsku vladu vodila od sredine 2017. godine do sada.

Od nedelje u igri je novo ime. Miloš Vučević, aktuelni predsednik vladajuće SNS-a i ministar odbrane u odlazećoj vladi je po preporuci predsednika Srbije najbolji kandidat za prvog čoveka vlade Srbije.

U igru za premijersku fotelju je prema pisanju lokalnih medija bilo još nekoliko imena, pre svih ministar finansija Siniša Mali, pa čak i ambasador u SAD Marko Đurić.

Nakon što je prvo zajedno sedeo sa Malim i Vučevićem u tek otvorenom restoranu-franšizi Džejmija Olivera u Beogradu, Vučić je samo par sati kasnije objavio na svom Instagram profilu da je Vučević novi kandidat za premijera Srbije.

Nakon objave, usledile su čestitke Vučevićevih stranačkih kolega i ministara - takođe na Instagramu, uz ocene da je reč o "sposobnom čoveku i patrioti".

Ministar finansija u tehničkom mandatu Siniša Mali napisao je da je "Miloš odgovoran i ozbiljan, savesno i vredno obavlja svoj posao, i verujem da je najbolji izbor za prvog čoveka Vlade u naredne četiri godine".

Marko Đurić, koji je pre dva meseca najavio povlačenje sa mesta ambasadora u SAD, čestitao je Vučeviću na Instagramu uz poruku da je "Miloš čovek koji Srbiju iskreno i istinski voli, i dokazano je speman da se za nju bori".

Politički analitičar Đorđe Vukadinović podseća da je po ustavu i zakonima Srbije mesto premijera najvažnija funkcija izvršne vlasti, ali za Glas Amerike ističe to ne važi u državi koju razvija SNS.

„U sistemu vlasti kakav je razvijen pod Aleksandrom Vučićem i SNS to je praktično tehnička funkcija, jedva ako je i više od funkcije običnog ministra, a i funkcija ministra je manje-više svedena na ulogu, odnosno funkciju pomoćnika glavnog i jedinog i ministra, i predsednika vlade, i praktično suštinski jedine institucije u Srbiji, a to je Aleksandar Vučić. Tako da u tom smislu, kad ne gledamo slovo ustava i zakona, već realnost srpsko političku, zaista mesto predsednika Vlade nije previše bitno, pa onda nije ni ličnost koja se na tom mestu nalazi“, ocenjuje Vukadinović.

Dosadašnja premijerka Ana Brnabić je već "istrošena", ali svakako ostaje jedan od najbližih i najpouzdanijih saradnika Vučića, što je verifikovano i kroz ulogu predsednice Narodne skupštine koju je dobila, smatra Vukadinović.

Sa druge strane, kao lider SNS-a i ministar odbrane, Vučević po njegovom mišljenju nije mogao da bude zaobiđen u priči o novom premijeru Srbije.

„On je već viđen i najavljen kao premijer posle Ane Brnabić, posle ovog njenog trećeg polumandata, a u međuvremenu je postao i šef SNS, znači predsednik nominalno, iako znamo kako tu stoje stvari i ko je tu stvarno glavni. I onda bi im verovatno više napora trebalo, mnogo više napora bi trebalo da se obrazloži zašto on nije, nego zašto jeste izabran za predsednika vlade“, kaže Đorđe Vukadinović.

Ekonomski novinar Mijat Lakićević ocenjuje da Vučević, kako kaže ima „pristojan begraund u smislu poslušnosti Aleksandru Vučiću, tako da je u tom smislu i prethodno mesto ministra odbrane bilo zasluženo“.

Po njegovoj proceni Siniša Mali je pre svega zadužen za ekonomsko-finansijski deo u koji se Vučić nešto manje razume.

Mali se ne snalazi se u ulozi političara, više je ulozi nekog ekonomskog stručnjaka. Vučević je baš onako, da kažem i zbog tih nekih svojih karakteristika je bio gradonačelnik Novog Sada, pa dok je bio ministar – znači da je on pokazao tu jednu baš jaku političku notu i prosto Vučiću treba neko ko će da taj deo državnih i društvenih poslova drži pod kontrolom“, kaže Lakićević i naglašava da se Vučević i neće previše mešati u ekonomsko-privredni sektor.

S obzirom da će velike političke i spoljnopolitičke teme svakako ostati u rukama samog Vučića, da su ekonomija i finansije pod kontrolom Siniše Malog, veliko je pitanje čime će se kao premijer Srbije baviti Miloš Vučević.

Koordinacijom. Kao što se na kraju krajeva bavila i Ana Brnabić. Nema tu nekih posebno velikih poslova. Kao što je i Brnabićka pokazala dosta prilježnosti u realizaciji onoga što Vučić negde osmisli. Dakle, ako je Vučić trebalo da se sa nekim posvađa, da nekom nešto oštro kaže – ona je uglavnom to radila i za to je služila. To su neki manje-više izvršni poslovi – i to će biti i posao Vučevića, gde ja mislim da bi on tu mogao da bude čak i bolji, s obzirom na iskustvo koje je do sada imao, jer ono što je na praksu do sada pokazao kao ministar vojske i kao gradonačelnik“, kaže Lakićević.

Pouzdanost i vernost su, po mišljenju Vukadinovića, osobine koje su u očima Aleksandra Vučića i njegove porodice su bile ono nešto što je preporučilo Vučevića za mesto budućeg premijera Srbije.

„Ima relativno urednu školu i nesporan fakultet, za razliku od dobrog dela kadrova koji figuriraju u vrhu ili pri vrhu SNS. Tako da lična pouzdanost, poverenje koje uživa u porodici Vučić, odsustvo nekih većih i težih afera, i na kraju kraju krajeva, ili na početku – činjenica da je već na čelu SNS-a i zato ponavljam da bi bilo mnogo teže i komplikovanije objašnjavati zašto on nije, nego zašto jeste premijer. Tako da u tom smislu njegovo postavljenja zaista nije bilo iznenađenje“, ističe Vukadinović.

Analitičari ističu da su se pre najave Vučevića kao kandidata za mesto predsednika vlade Srbije, unutar vladajuće stranke vodila dosta ozbiljna borba za fotelju premijera.

Tako je u svakoj partiji koja je autokratski, nedemokratski struktuisana. Tu postoji jedan lider na vrhu koji je neupitan, a svi ostali se bore sad tu za neko parče vlasti, parče uticaja, što je sve povezano sa novcem, naravno. I bore se za ostvarenje nekih svojih, rekao bih više ličnih interesa. Ono što se kaže – to je sad kao jedno vučje leglo, tu svako svakoga nastoji da uhvati za gušu, pa kad ko pobedi. Nema tu nekakvog ni mira, ni saradnje, tu ima više straha i poslušništva nego što ima sinergije“, smatra Mijat Lakićević, sa čime se donekle slaže i Đorđe Vukadinović.

Ja nemam nikakve dileme da je bilo dosta natezanja i kontroverzi unutar naprednjačkog tabora – pa nešto od toga je i izašlo u javnost. Ne toliko imenom samog mandatara, koliko rekao oko postave ministarske i saradničkog tima koji će ići sa njim ili koji će biti u novom sazivu izvršne vlasti. Dakle, jeste, toga ima, ali to su sukobi klanova, interesnih grupa, familije itd. Znači to opet nisu neki sukobi oko nekih teških i ozbiljnih ideoloških, koncepcijskih i geopolitičkih pitanja, kao što se to percipira u delu javnosti“.

S obzirom da je i sam predsednik Srbije pred izbore u decembru prošle godine najavio da neće raspisivati parlamentarne izbore u naredne četiri godine, pitanje je hoće i Miloš Vučević izdržati te četiri godine na mesti premijera. Mijat Lakićević smatra da odgovor na to pitanje pre svega zavisi od kretanja na domaćoj političkoj sceni:

„Tu treba imati u vidu u međunarodne okolnosti koje takođe nisu baš sjajne. Pitanje je kako će se završiti ti izbori u Evropi, Americi, tako da kažem da ima različitih izazova koji mogu da utiču na Vučevićev mandat. Ali ja opet mislim da će na to presudni uticaj imati domaće prilike i Vučićeve potrebe. Možda će se njemu u jednom trenutku ukazati da bi bilo dobro da Vučević bude zamenjen, i ako to njemu u nekom trenutku bude odgovaralo – on će Vučevića lako zameniti“, ističe Lakićević.

XS
SM
MD
LG