Linkovi

Bez dogovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima, nastavak razgovora u sredu


Prvi sastanak Kolegijuma Skupštine Srbije o primeni preporuka ODIHR za poboljšanje izbornih uslova (izvor: Fonet / Aleksandar Barda)
Prvi sastanak Kolegijuma Skupštine Srbije o primeni preporuka ODIHR za poboljšanje izbornih uslova (izvor: Fonet / Aleksandar Barda)

Kolegijum Skupštine Srbije na čijem su dnevnom redu bile konsultacije oko rada na primeni preporuka ODIHR-a za poboljšanje izbornih uslova, kao i tri "prioritetna" zahteva opozicije završen je u ponedeljak bez konkretnog dogovora vlasti i opozicije, ali je najavljeno da se razgovori nastavljaju u sredu.

Predstavnik koalicije Srbija protiv nasilja Radomir Lazović rekao je da je opozicija tražila da se ispune sve preporuke iz izveštaja ODIHR, ali i da je predala tri prioritetna zahteva.

Pre bilo kojih novih izbora mora da se oformi komisija od predstavnika vlasti, opozicije i civilnog sektora koja bi uradila reviziju biračkog spiska i nagledala izbore. Javni servisi treba da počnu profesionalno da izveštavaju - RTS mora u udarnim terminima da izveštava objektivno o svim politickim akterima i dešavanjima. Treći zahtev je da održavanje svih lokalnih izbora mora biti u isto vreme sa beogradskim izborima“, rekao je on.

Naglasio je da su vlastima dali rok od dva dana da se izjasne da li prihvataju te zahteve ili ne.

Mi nećemo pristati na novu izbornu krađu, ali ni na beskonačne razgovore čiji krajnji rezultat neće biti poboljšanja izbornih uslova“, dodao je.

On je rekao i da su tokom razgovora sa predstavnicima vlasti dobili određene „pozitivne signale“, ali da dogovor mora biti postignut u celosti, uključujući i sprovođenje tri navedena zahteva.

Prema njegovim rečima, ako do dogovora ne dođe ni u sredu, predstavnici opozicije će razgovarati o tome „šta će raditi dalje“.

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije koja je deo koalicije Nada Miloš Jovanović rekao je da je opozicija, bez obzira na ideološke razlike, potpuno jednoglasna da se moraju izboriti za fer izborne uslove dodajući da bi, ukoliko se ništa ne promeni – izbori mogli i da se ukinu.

Postoje indicije da bi vlast ove zahteve mogla da predstavi kao ultimatum, ali građani treba da znaju da se radi o elementarnim uslovima za čije sprovođenje ne postoje pravne prepreke“, istako je.

On je rekao i da su predstavnici opozicije vlastima dali i modalitete kako se to može primeniti.

Brnabić: Prihvatili smo dva od tri zahteva

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić koja je i sazvala kolegijum rekla je na odvojenoj konferenciji za medije da je vladajuća koalicija načelno prihvatila dva od tri zahteva opozicije, a da je jedini zahtev koji nisu mogli da prihvate da beogradski i lokalni izbori koji nisu održani u decembru budu održani istog dana.

"Tu tačku ne možemo da prihvatimo, jer zadire duboko u demokratske norme i principe, jer se traži da se nekom nasilno skrati ili produži mandat. Onda nemate ni Ustav ni demokratiju“, rekla je.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić (izvor: Fonet / Zoran Mrđa)
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić (izvor: Fonet / Zoran Mrđa)

Navela je da je dijalog posle dugog niza godina protekao „normalno i civilizovano“ i u pristojnom tonu i da je vladajuća koalicija „pokazala širinu i pružila ruku“, ali da moli opoziciju da ne razgovaraju više u skladu sa ultimativnim principima.

Kako je istakla - složili su se oko toga da su apsolutno posvećeni implementaciji preporuka ODIHR-a.

U sredu očekujemo predlog metodologije rada te komisije, predlog dopuna izmena i zakona kako bi primenili sve ODIHR preporuke", istakla je Brnabić i dodala da će se razgovarati i o fer predstavljanju u medijima.

Na pitanje da li je odluka oko trećeg zahteva konačna, predsednica Skupštine Srbije je odgovorila da nema licitiranja sa zakonima i sa osnovim demokratskim principima i normama.

"Dosta je igranja sa građanima Srbije i sa datumima ovih izbora. A igranje sa datumima izbora je igranje sa građanima Srbije", zaključila je.

Ona je podsetila i da ODIHR posmatra izbore u Srbiji od 1997. godine i istakla da „bivša vlast“ nije implementirala nijednu preporuku, a da je u periodu od 2019. do 2023. godine Vlada Srbije sprovela 54 preporuke, uključujući i formiranje jedinstvenog biračkog spiska koji je povezan sa centralnim registrom stanovništva.

Sastanku kolegijuma Narodne Skupštine prisutvovali su predstavnici vladajuće koalicije Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), Stranke pravde i pomirenja, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvene Srbije, kao i predstavnici opozicije iz koalicije "Srbija protiv nasilja" i koalicije "Nada".

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici Ekološkog ustanka i grupacije „Mi: Glas iz naroda– Dr. Branimir Nestorović“.

XS
SM
MD
LG