Linkovi

Vučić: Srbija u veoma teškom položaju, odgovor na članstvo Kosova u SE će biti snažan


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (izvor: AP Photo/Darko Vojinović)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (izvor: AP Photo/Darko Vojinović)

Srbija se nalazi „u izuzetno teškom položaju“ i zbog sveukupne geopolitičke situacije plaća "visoku cenu", rekao je u petak predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Istakao je i da je pitanje potencijalnog članstva Kosova u Savetu Evrope (SE) za Srbiju „najbitnija tema“, zbog čega je najavio i "snažnu, odgovornu i ozbiljnu" reakciju.

Radi se o sveukupnom pritisku na Srbiju i srpski narod, pre svega zbog naše vojne neutralnosti, odnosa prema sukobu u Ukrajini i poziciji Srbije da osuđuje napad na suverenu zemlju, ali da se ne pridružuje sankcijama Rusiji. Treći razlog je da zapadne zemlje osećaju veliki pritisak zbog napredovanja ruskih snaga i nesigurnosti kako će se završiti rat, a pritisnuti mogućim budućim politikama iz Moskve koje će se bazirati na onome što se neretko naziva kosovski presedan", rekao je Vučić dodajući i da se zbog toga radi na tome da se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu taj argument „izbije iz ruku“.

Govoreći o mogućnosti da Kosovo postane članica Saveta Evrope, Vučić je ocenio da evropska inicijativa za to dolazi bez uslova za Prištinu, uprkos dogovoru iz Briselskog sporazuma da je prvenstvena obaveza formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na severu Kosova.

"Oni neće Zajednicu, niti bilo šta od toga. I iz tog ugla bi njihovo učlanjenje u Savet Evrope bilo protivzakonito, ne samo iz ugla što nije država i što nisam potpisao Ohridski sporazum. Na sastanku su mi ambasadori zemalja Kvinte rekli da insistiram na tome, ali ja mogu da insistiram koliko hoćete - oni imaju više geopolitičke ciljeve kojima hoće da sruše Srbiju“, dodao je.

On je istakao da je za vreme vlasti kosovskog premijera Aljbina Kurtija Priština neprestano preduzimala eskalatorne poteze i da je od tada bilo 494 etnički motivisana napada na Srbe i srpsku crkvu, kao i da je progon Srba sa prostora Kosova „brutalno pripremljen“, dok se sa strane međunarodne zajednice čuje „organizovano ćutanje“.

Podvukao je da je za Beograd mir od prioritetnog značaja i da je spreman da sa svim strankama razgovara o rekaciji Srbije na odluku Saveta Evrope o Kosovu.

"Spreman sam da salušam mišljenja ne samo većine, već svih političkih stranaka u Srbiji i parlamentarnim i vanparlamentarnim, kakav odgovor Srbije treba da bude", rekao je Vučić dodajući da smatra da reakcija Srbije treba sa bude snažna, ozbiljna i odgovorna.

Rekao je i da će se za nekoliko dana sastati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Svakodnevni razgovori sa Dodikom

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini nakon odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita da nametne tehničke izmene Izbornog zakona BiH kako bi se obezbedili uslovi za fer i transparentne izbore i zaključku sednice Skupštine Republike Srpske kojom se traži da se ta odluka poništi u roku od sedam dana, Vučić je rekao da će zamoliti predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da vodi politiku mira i spuštanja tenzija.

Razgovaram sa Dodikom svakodnevno, jer je situacija komplikovana i politički uzavrela“,rekao je.

On je naveo da će uskoro razgovarati sa visokim predstavnikom u BIH Kristijanom Šmitom, navodeći da će od njega tražiti u pisanoj formi dokaze da su Dodik i Republika Srpska prekršili odredbe Dejtonskog sporazuma, "ali ne duh Dejtona".

U ovom izveštaju korišćeni su pojedini materijali agencije Fonet

XS
SM
MD
LG