Linkovi

Transparentnost o izborima: Raspisuj lokalno, plaši globalno


Konferencija za medije o junskim lokalnim izborima organizacije Transparentnost Srbija
Konferencija za medije o junskim lokalnim izborima organizacije Transparentnost Srbija

„Raspisuj lokalno - plaši globalno“ - tako su u organizaciji "Transparentnost Srbija" slikovito opisali nedavne lokalne izbore u Srbiji, a kako je objasnio koordinator istraživanja Zlatko Minić, u periodu od 7. do 30. maja u kampanji je zabeležena potpuna dominacija Srpske napredne stranke, odnosno potpuna dominacija Aleksandra Vučića lično.

To je rezultiralo time da su čak ljudi koji su bili prepoznati kao kandidati za gradonačelnike, odnosno da su lokalni funkcioneri, izjavljivali da sada nisu toliko bitne lokalne teme, da se opozicija bori za lokalne fotelje, a da su ovde bitni Srbija i srpstvo, pa je tako i nametnuta ona floskula da Beograd mora da ima srpskog gradonačelnika“, rekao je Minić na konferenciji za medije održanoj u sredu na kojoj su predstavljeni nalazi Transparentnosti o lokalnim izborima u Srbiji održanim 2. juna.

Prema njegovim rečima, prethodni lokalni izbori su održani u 90 gradova, opština i gradskih opština, nije - kao u decembru 2023. godine - bilo paralelnih parlamentarnih izbora, zbog čega je prema rečima Minića i funkcionerska kampanja bila u nekim aspektima specifična:

To se prvenstveno odnosi na Aleksandra Vučića, koji je bio nosilac svih lista i zbog čega je nametnut diskurs da lokalne teme i lokalni izbori gotovo nisu bitni, odnosno da nije bitno ko će pojedinačno biti izabran, ko će biti gradonačelnik, već da je bitno da se glasa za listu na čijem je čelu Aleksandar Vučić, s obzirom da je on nametnut kao onaj ko će spasiti Srbiju i Srbe od globalne pretnje“, izjavio je Minić i dodao da su, kao druga velika tema predizborne kampanje, nemetnute nacionalne investicije, odnosno Ekspo 2027 i sve što se u okviru toga bude gradilo u Srbiji.

Zlatko Minić, koordinator istraživanja organizacije Transparentnost Srbija (foto: Medija centar Beograd)
Zlatko Minić, koordinator istraživanja organizacije Transparentnost Srbija (foto: Medija centar Beograd)

Govoreći o tome kako su mediji funkcionisali tokom predizborne kampanje on je istakao da su u organizaciji "Transparentnost Srbija", u periodu od 7. maja do 2. juna pratili naslovne strane 13 dnevnih novina, među njima i Sportskog žurnala, odnosno Novosadskog dnevnika, kao i Niških novina i Frankfurtskih vesti.

Prema podacima koje izneo, tokom tog perioda Vučić se na naslovnim stranama pojavio 169 puta, od čega u 87 odsto slučajeva u pozitivnom tonu. Na drugom mestu po broju pojavljivanja bio je nosilac liste Kreni-promeni Savo Manojlović, koji je imao 18 naslovnih strana - u jednoj trećini tih pojavljivanja bio je u pozitivnom tonu, a u dve trećine slučajeva u negativnom.

Takođe, kako je rekao Minić, Vučić i ostali lideri sa liste oko SNS su se na naslovnim stranama pojavili ukupno 280 puta i to 88 odsto u pozitivnom svetlu, dok su svi ostalo zajedno su imali 69 pojavljivanja, od čega je 60 odsto bilo u negativnom tonu.

Mereći ukupan broj promotivnih aktivnosti tokom funkcionerske kampanje, u Transparentnosti su izračunali da je zabeležen porast od 211 odsto pojavljivanja javnih funkcionera.

Kako je rekao Minić, premijer Srbije i predsednik SNS-a Miloš Vučević se pojavio na 16 događaja, od čega je 11 puta to bilo u poslednjoj nedelji kampanje. Goran Vesić imao je 17 promotivnih aktivnosti, Dubravka Đedović 14, Ivica Dačić i Nikola Selaković po 11, a predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić imao 20 promotivnih događaja za 24 dana.

A kako je rekao programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić, u kampanju za nedavne izbore se ušlo, a da prethodno nisu rešena ključna pitanja iz decembarske kampanje, ali su ovoga puta viđeni i novi oblici mogućih zloupotreba i kršenja propisa.

Podsetio bih da se za ovu kampanju iz budžeta deli, naša je procena oko 1,4 miliona evra iz raznih budžeta, da je u decembru taj iznos bio daleko veći, čak osam puta veći. Ali i pored toga ostajemo pri našoj proceni koju smo dali pred izbore da će vrednost ove kampanje biti približno 60 posto vrednosti kampanje iz decembra 2023. godine. Odnosno taj procenat može biti samo još veći od tog udela“, izjavio je Nenadić

On je istakao i da je na TV Pink emitovana emisija koja predstavlja političko oglašavanje i koja je trajala dva i po sata, dok je zakonsko ograničenje 12 minuta po satu za oglašavanje na komercijalnim televizijama.

A po procenama koje je iznela istraživačica Transparentnosti Miša Bojović junska kampanja za lokalne izbore bila prilično skupa i tokom nje SNS je potrošila oko šest miliona evra za oglašavanje.

"Najveći novac utrošen je na Pinku i Pinkovim kanalima, a onda sledi Hepi. Sličan iznos dobili su RTS i RTV. Slede Prva i B92", istakla je Bojović.

XS
SM
MD
LG