Linkovi

ODIHR: Na izbore u Srbiji negativno uticali pritisci i zloupotreba državnih resursa i medija


Šef posmatračke misije Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Lamberto Zanijeri (AP Photo/Darko Vojinovic)
Šef posmatračke misije Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Lamberto Zanijeri (AP Photo/Darko Vojinovic)

Šef posmatračke misije Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Lamberto Zanijer izjavio je u ponedeljak da su lokalni izbori u Srbiji 2. juna dobro i glatko sprovedeni, ali da su na ceo izborni proces negativno uticali široko rasprostranjeni pritisci na zaposlene u javnom sektoru, zloupotreba državnih resursa i medija koji su favorizovali vladajuću koaliciju.

On je naveo da su učesnici na izborima mogli da slobodno sprovode kampanju, ali je ocenio da su potrebne dalje reforme kako bi se uzele u obzir preporuke ODIHR koje nisu implementirane.

"Posmatrači ODIHR-a su na sedam odsto posmatranih biračkih mesta glasanje ocenili negativno zbog učestalog narušavanja tajnosti glasanja, kao i zbog uređenja samih biračkih mesta. Posmatrači su takođe istakli nekoliko primera ozbiljnih nepravilnosti, uključujući slučajeve kupovine glasova i pritisaka na birače, kao i proceduralne nedostatke kao što je grupno glasanje i glasanje preko punomoćnika. Razlozi za zabrinutost su i široko rasprostranjeni pritisci na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebe javnih reusrsa i medija koji su favorizovali vladajuću koaliciju, što je negativno uticalo na izborni proces", kazao je Zanijer.

Naveo je da je poštovana osnovna sloboda izražavanja i okupljanja i da je biračima ponuđen širok dijapazon opcija za glasanje koje predstavljaju širok spektar političkih opcija, ali je dodao da su dominacija vladajuće stranke i fragmentacija opozicije „smanjili konkurentnost na izborima“.

„Upotreba različitih imena i brojki za opozicione liste i nekoliko lista sa nazivima koji zvuče slično, koje su navodno proglašene da bi zbunile birače, uticali su na mogućnost birača da donesu u potpunosti informisanu odluku o tome za koga će glasati“, dodao je

Prema njegovim rečima, bilo je i proceduralnih problema i kupovine glasova.

Uprkos merama protiv migracije birača, mnogi učesnici procesa su ovo smatrali nedovoljnim. Mnogi naši posmatrači su izrazili sumnje u jedinstveni birački spisak ističući preminule glasače i migraciju glasača“, rekao je.

Ocenio je da je medijska scena duboko polarizovana i istakao da je izveštavanje bilo selektivno, a kao razlog za zabrinutost istakao je i zastrašivanje novinara.

"Mediji javnog servisa primarno su bili usmereni na predsednika, vladu i vladajuće stranke, dok su opoziciji omogućili pristup medijima tokom poslednjih deset dana pre izbornog dana. Nacionalni privatni pružaoci medijskih usluga u velikoj meri favorizuju javne funkcionere i vladajuće stranke, dok sa druge strane marginalizuju i često u negativnom svetlu izveštavaju o opoziciji", naveo je.

Skrenuo je pažnju i na Radnu grupu koja je formirana radi primene ODIHR preporuka, ali koja nije nije mogla da donese bilo kakve značajne odluke i istakao da je zbog toga ključno da se sve političke stranke angažuju u daljem procesu.

„Pravni okvir bio je adekvatan, prilično je unapređen prethodnim preporukama Odihr, ali ipak nekoliko ključnih preporuka, koje se tiču finansiranja kampanje, regulacije medija, odvajanja zvaničnih funkcija i aktivnosti kampanje i obezbeđivanja ravnopravnih uslova za učešće na izborima nisu primenjene“, zaključio je Zanijer.

XS
SM
MD
LG