Linkovi

Hil: Nasilje prema državnim institucijama nema mesta u demokratskom društvu


Kristofer Hil, ambasador SAD u Srbiji (Foto: Milica Vučković/Fonet)
Kristofer Hil, ambasador SAD u Srbiji (Foto: Milica Vučković/Fonet)

Američki Stejt Department pozvao je vlasti u Srbiji da sarađuju sa misijom OEBS-a na istraživanju tvrdnji o izbornim nepravilnostima, ističući da je nasilje prema novinarima, posmatračima i izbornim zvaničnicima "neprihvatljivo", kao i da legitimitet demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i spremnosti svih učesnika da prihvate izbornu volju.

“Usredsređeni smo na saradnju sa Srbijom na jačanju demokratske vlasti i vladavine prava, unapređenju regionalne saradnje, nastavku ekonomskog rasta i ubrzanju napretka Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Budućnost Srbije je na Zapadu”, navodi se u pisanom odgovoru Stejt Departmenta na pitanje Glasa Amerike o novim protestima u Beogradu koji su u nedelju postali nasilni.

Američki ambasador Kristofer Hil je na platformi Eks poručio da "nasilje i vandalizam prema državnim institucijama nemaju mesta u jednom demokratskom društvu", i pozvao policiju da, dok održava javni red, uloži sve napore zaštiti dostojanstvo i prava građana.

Hil je izrazio uverenje da će Srbija prevazići te izazove i da će njena demokratija biti ojačana. "Svi građani Srbije imaju pravo da se čuju, i odgovornonst da svoje političke stavove izraze mirno i bez pribegavanja nasilju."

U saopštenju Stejt departmenta dostavljenom Glasu Amerike se ponovo pozdravljaju “preliminarni zaključci OEBS ODIHR izborne posmatračke misije da su izbori 17. decembra ponudili biračima izbor političkih alternativa”.

“Sa zabrinutošću konstatujemo nalaze ODIHR-a da su izbori bili poremećeni brojnim proceduralnim nedostacima, pritiscima na javne službenike i zloupotrebom javnih resursa, te da su ovi faktori, zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorili nepravedne uslove. Sjedinjene Države pozivaju Srbiju da blisko sarađuje sa OEBS-om na rešavanju ovih zabrinutosti”.

Stejt department navodi da bi tvrdnje o nepravilnostima, “koje su prijavili ODIHR i drugi timovi za posmatranje izbora”, trebalo da budu istražene.

“Nasilje usmereno na izborne organe, novinare i akreditovane posmatrače je neprihvatljivo. Stranke treba da prijave incidente izbornih nepravilnosti putem odgovarajućih pravnih kanala. Legitimnost demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i od spremnosti svih stranaka, bilo da pobeđuju ili gube, da poštuju volju naroda izraženu na glasanju”, zaključuje se u odgovoru Stejt Departmenta.

Istu poruku je u svojoj objavi na Eksu preneo i ambasador Kristofer Hil.

Najveća opoziciona lista "Srbija protiv nasilja" je posle parlamentarnih i lokalnih izbora 17. decembra optužila vlast i Srpsku naprednu stranku za krađu i pozvala pristalice na proteste.

Prvih šest dana, protesti u Beogradu su bili mirni, ali je u nedelju 24. decembra došlo do incidenata. Osam policajaca je povređeno, a 38 osoba privedeno tokom nedeljnog protesta.

Demonstranti su polomili prozore i stakla na glavnom ulazu u gradsku kuću, pre nego što je policija upotrijebila biber sprej da ih rastera oko 22 sata. Opozicioni lideri tvrde da su incidente ubacili "provokatori i navijači" koji su došli na protest.

Domaći i međunarodni posmatrači izvestili su o neregularnostima tokom izbornog procesa, poput kupovine glasova i dovođenja glasača sa strane da glasaju na lokalnim izborima.

Vlast sve optužbe odbacuje kao „laži" i tvrdi da su ovi izbori bili „najčistiji do sada", kao i da opozicije želi da ruši ustavni poredak.

XS
SM
MD
LG