Linkovi

Jokić zvanično MVP NBA lige


Nikola Jokić u duelu sa Deandre Ejtonom, u Finiksu, 7. juna 2021. (Foto: Reuters/Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports)
Nikola Jokić u duelu sa Deandre Ejtonom, u Finiksu, 7. juna 2021. (Foto: Reuters/Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports)

Srpski košarkaš Nikola Jokić proglašen je za najkorisnijeg košarkaša NBA lige (MVP) u sezoni 2020/21.

Vest je prvi objavio ugledni američki sportski portal Atletik (The Athletic) i njihov novinar koji najčešće prenosi ekskluzivne vesti Šams Čaranija. Posle Atletika, vest su potvrdili i drugi američki mediji, uključujući lokalni dnevnik Denver post i TV mrežu ESPN.

Jokić je dobio 91 od ukupno 101 glasa za MVP-ja, 8 glasova za drugog najboljeg i jedan glas za trećeg najboljeg, što mu je donelo ukupno 971 poen, znatno više od drugoplasiranog Džoela Embida (586 poena, 1 MVP glas) i Stefa Karija (453 poena, 5 MVP glasova). Na četvrtom mestu završio je MVP u poslednje dve sezone Janis Antetokumpo (348 poena, 1 MVP glas), a peti Kris Pol (139 poena, 2 MVP glasa). Još jedan MVP glas otišao je Dereku Rouzu, a NBA liga je kasnije objavila da je to bio glas navijača.

Jokić je prvi Srbin koji je dobio ovo prestižno priznanje, dve godine pošto je završio četvrti u glasanju za MVP-ja najjače košarkaške lige sveta. On je takođe i prvi košarkaš Denver Nagetsa u istoriji kluba kome je ukazana ta čast.

"Ne utiče toliko na mene, da budem iskren. Kada vidim listu igrača, naravno, to su velika imena, čast je biti na toom spisku, ali ja nikad nisam mislio da ću se naći na njemu. To je iznenađenje. Međutim, radije bih osvojio titulu nego MVP nagradu. Možda je to moja motivacija, da osvojim titulu", rekao je Jokić između ostalog u razgovoru za Asošijeted pres.

Jokić: Radije bih titulu od MVP nagrade
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Istovremeno, 26-godišnji Somborac je tek treći Evropljanin koji dobija trofej "Moris Podlof", posle Dirka Novickog i Janisa Antetokumpa, a ujedno je i ubedljivo najniži pik na draftu, koji će dobiti MVP nagradu. Pre Jokića, tu "titulu" su delili Stiv Neš i Antetokumpo, koji su birani 15. na draftu, a Srbin je bio 41. pik (11. u drugoj rundi drafta).

Jokić je ove sezone predvodio Denver do trećeg mesta na Zapadu sa skorom 47-25. Igrao je na svim utakmicama u ligaškom delu sezone (72) i imao prosek od 26,4 poena, 10,8 skokova i 8,3 asistencije po meču. Poslednji MVP koji je igrao na svim ligaškim utakmkicama u sezoni pre Jokića je je pokojni Kobi Brajant 2008.

Poslednji centar pre Jokića koji je osvojio MVP nagradu bio je Šakil O'Nil još 2000. godine.

Jokić je jedini MVP u istoriji lige koji je završio sezonu u prvih pet u četiri od najvažnijih statističkih kategorija: ukupnom broju poena, skokova, asistencija i ukradenih lopti.

XS
SM
MD
LG