Linkovi

Golden Stejt overio titulu u Bostonu, Stef Kari MVP, Bjelica četvrti srpski košarkaš sa NBA prstenom


Stef Kari podiže trofej namenjen šampionima NBA lige, 16. jun 2022 u TD Gardenu u Bostonu (Foto: Reuters/Kyle Terada-USA TODAY Sports)
Stef Kari podiže trofej namenjen šampionima NBA lige, 16. jun 2022 u TD Gardenu u Bostonu (Foto: Reuters/Kyle Terada-USA TODAY Sports)

Golden Stejt Voriorsi osvojili su četvrtu titulu šampiona NBA lige u poslednjih osam godina (šest finala), sedmu ukupno u istoriji kluba, a Stef Kari prvi put proglašen za najkorisnijeg igrača finalne serije.

Tim iz severne Kalifornije ostvario je i treću uzastopnu pobedu u finalu plej-ofa, drugu zaredom u Bostonu - 103:90 i posle zaostatka od 2-1 u seriji trijumfovao ukupnim rezultatom 4-2 u pobedama.

Voriorsi su presudnu prednost stekli serijom 21:0 na kraju prve i početku druge četvrtine, posle čega su imali potpunu kontrolu i uspevali da drže Seltikse - jedna od dva najtrofejnija NBA kluba - na distanci.

Kari je bio najbolji pojedinac meča sa 34 poena, a posle prve plej-of utakmice u karijeri u kojoj nije postigao trojku (0-9 pre tri dana u San Francisku) - u četvrtak uveče u Bostoni pogodio je 6 iz 11 pokušaja, imao po 7 skokova i asistencija i sasvim zasluženo dobio MVP trofej, koji nosi ime legendarnog košarkaša i trenera Bostona Bila Rasela.

Trener gostiju Stiv Ker, kome je ovo deveta šampionska titula - četvrta kao treneru, uz pet koje je osvojio kao igrač, odigrao je utakmicu takoreći sa osam igrača, ako se izuzme ulazak u poslednjem minutu vetrana Andrea Igudale - MVP igrača finala 2015. kada je i počela takozvana "dinastija" Voriorsa. Dvocifren učinak pored Karija imali su Endrju Vigins (18), Džordan Pul (15), Drejmond Grin i Klej Tompson (po 12), s tim da je Grin bio vrlo blizu tripl-dabla (12 skokova i 8 asistencija). najefinasniji u poraženom timu bio je Džejlen Braun sa 34 poena.

Srpski reprezentativac Nemanja Bjelica nije ulazio u igru u šestoj utakmici finalne serije, ali je u prethodnih pet dao doprinos osvajanju titule. Najzapaženije partije pružio je u drugoj i četvrtoj utakmici, kada je imao i najveću minutažu. Na kraju, za ukupno 29 minuta u finalu, 34-godišnji Beograđanin postigao 9 poena (3-6 dvojke, 1-2 trojke, imao 8 skokova, po 1 asistenciju i ukradenu loptu.

Bjelica je četvrti srpski košarkaš koji je osvojio titulu šampiona NBA lige, posle Darka Miličića 2004. sa Detroitom, Peđe Stojakovića 2011. sa Dalasom i Ognjena Kuzmića, koji je bio u sastavu Voriorsa 2015.

Šampionski prsten kao pomoćni trener Pistonsa ima i bivši selektor reprezentacije Srbije, trenutno pomoći trener Dalasa Igor Kokoškov, a sada ga je kao član sturučnog štaba Voriorsa osvojio i Dejan Milojević.

XS
SM
MD
LG