Linkovi

Počela 75. NBA sezona, Bjelica sa Voriorsima srušio Lejkerse


Nemanja Bjelica polaže loptu na "drugi obruč" dok ga čuva Entoni Dejvis (Foto: AP/Ringo H.W. Chiu)
Nemanja Bjelica polaže loptu na "drugi obruč" dok ga čuva Entoni Dejvis (Foto: AP/Ringo H.W. Chiu)

Pobedama zvaničnih šampiona Milvoki Baksa i najtrofejnijeg tima poslednje decenije Golden Stejt Voriorsa počela je jubilarna 75. NBA sezona.

Milvoki je u svojoj dvorani bez većih problema pobedio kako mnogi veruju svog najvećeg konkurenta na Istoku Bruklin Netse - 127:104, uz sjajnu partiju MVP-ja poslednjeg finala plej-ofa Janisa Antetokumpa, koji je za nepun 31 minut postigao 32 poena, uz 14 skokova, 7 asistencija, 2 blokade i jednu ukradenu loptu.

S druge strane, Netse je takođe sa 32 poena (11 skokova, 4 asistencije i 2 blokade za 30 minuta igre) predvodio Kevin Durent, Džejms Harden je ubacio 20 poena, uz po 8 skokova i asistencija, dok je Peti Mils završio sa 21 poenom, pogodivši sedam trojki, bez promašaja.

Kajri Irving, koji odbija da se vakciniše, iako to nalažu pravila države Njujork u kojoj se Netsi nalaze, očekivano nije bio sa timom, a komesar NBA lige Adam Silver ga je tokom gostovanja u prenosu na TV mreži TNT ponovo pozvao da to učini, kako je je rekao "prvo zbog sebe i svoje porodice, zatim saigrača i zajednice, a onda i NBA lige".

U drugom meču večeri, Voriorsi su - pomalo neočekivano - naneli poraz Lejkersima u "Stejpls centru" - 121:114, a sjajan debi u dresu Golden Stejta imao je srpski reprezentativac Nemanja Bjelica sa 15 poena (5-6, 1-1, 2-2), 11 skokova i 4 asistencije za nepunih 26 minuta.

Voriorsi su objavili da je 33-godišnji Beograđanin prvi košarkaš tima u poslednjih 40 godina, koji je u svojoj prvoj zvaničnoj utakmici kao "igrač sa klupe" ostvario "dabl-dabl".

Uz Stefa Karija, koji je očajno šutirao iz igre (5-21), ali ipak ostvario prvi "tripl-dabl" još od 2016. godine (21 poena, po 10 skokova i asistencija), Bjelica je svakako bio ključan za pobedu gostiju iz severne Kalifornije. Pogodio je važnu trojku u poslednjoj četvrtini, kada su Lejkersi pravili seriju i približavali se, a odlično se uklopio u nesebičnu igru Voriorsa sa mnogo dodavanja i odličnim kretanjem, zbog čega da ga je trener Stiv Ker ostavio na parketu u odlučujućim trenucima.

Posle utakmice, srpski reprezentativac dobio je mnoštvo pohvala, ali su mu sigurno najviše značile one od saigrača i trenera:

"On je mnogo više od šutera... sjajan dodavač, jednostavno zaista sjajan košarkaš. Uživa u igri u ovoj ekipi, jer ima priliku da igra svoju igru, a ne da bude ograničen na jednu stvar... Momci sa dobrim osećajem za igru uvek su se sjajno uklapali u naš tim", rekao je Ker novinarima, dok je Drejmond Grin (6 poena, 8 skokova, 6 asistencija) bio oduševljen:

"On je ogroman razlog zbog kojeg smo uspeli da izvučemo pobedu večeras, +20 s njim na parketu, izvanredno".

Džordan Pul ubacio je 20 poena, Demijon Li 15, a Endrju Vigins i Andre Igudala po 12.

Kod Lejkersa, najbolji su bili Lebron Džejms (34 poena, 11 skokova, 5 asistencija) i Entoni Dejvis (33 poena, 11 skokova, po 2 asistencije i blokade), dok je Rasel Vestbruk imao prilično slab debi - 8 poena, 5 skokova, 4 asistencije i 4 izgubljene lopte za 35 minuta.

Najboljih 75 košarkaša u istoriji NBA

U sklopu obeležavanja 75. godišnjice postojanja, NBA liga je odlučila da izabere 75 igrača koji su obeležili ovaj period. Kako se navodi na zvaničnoj stranici ti košarkaši izabrani su kao "pioniri koji su pomogli da se oblikuje, definiše i redefiniše igra", ali ono što to zaista znači jeste da se radi o 75 najboljih.

Imena prvih 25 sa te liste objavljena su u utorak uveče na kablovskoj TV mreži TNT, a poređani su ih po abecedi:

Karim Abdul-Džabar, Janis Antetokumpo, Nejt Arčibald, Čarls Barkli, Bob Kuzi, Dejv Kauens, Kevin Durent, Džulijus Irving, Džordž Gervin, Hal Grir, Džejms Harden, Elvin Hejs, Džeri Lukas, Mozes Meloun, Kevin Mekhejl, Džordž Majkan, Stiv Neš, Dirk Novicki, Hakim Olajdžuvon, Bob Petit, Vilis Rid, Oskar Robertson, Dejvid Robinson, Bil Rasel i Džon Stokton.

Drugih 25 objavljeno je u sredu na ESPN-u:

Pol Arizin, Rik Beri, Leri Bird, Vilt Čemberlejn, Klajd Dreksler, Tim Dankan, Patrik Juing, Volt Frejžer, Kevin Garnet, Džon Havliček, Alen Ajverson, Medžik Džonson, Sem Džons, Majk Džordan, Karl Meloun, Robeert Periš, Kris Pol, Skoti Pipen, Bil Šerman, Ajzea Tomas, Nejt Turmond, Ves Anseld, Bil Volton, Džeri Vest i Džejms Vorti.

Poslednja trećina objavljena je u četvrtak, ponovo na TNT-u, s tim da se ispostavilo da je u trećem delu bilo 26 imena, jer su prilikom glasanja dvojica košarkaša bili izjednačeni (NBA. nije saopštila o kome se radi). Evo poslednjih

Rej Alen, Karmelo Entoni, Eldžin Bejlor, Dejv Bing, Kobi Brajant, Bili Kaningem, Stefen Kari, Entoni Dejvis, Dejv Debušer, Lebron Džejms, Džejson Kid, Kavai Lenard, Demijan Lilard, Pit Maravić, Bob Makadu, Redži Miler, Erl Monro, Šakil O'Nil, Geri Pejton, Pol Pirs, Denis Rodman, Dolf Šejs, Dvejn Vejd, Rasel Vestbruk, Leni Vilkens, Dominik Vilkins.

Pred početak sezone 1996/97, NBA liga je objavila svoj najbolji tim sačinjen od 50 do tada najboljih igrača u istoriji. Svi oni su se našli na ovoj listi, a nova imena su: Janis Antetokumpo, Tim Dankan, Kevin Durent, Kevin Garnet, Džejms Harden, Alen Ajverson, Stiv Neš, Dirk Novicki Kris Pol, Denis Rodman, Rej Alen, Dejn Vejd, Džejson Kid, Kobi Brajant, Geri Pejton, Pol Pirs, Stefen Kari, Redži Miler, Kavai Lenard, Demijan Lilard, Lebron Džajm, Karmelo Entoni, Entoni Dejvis, Rasel Vestbruk i dvojica koja su neočekivano izostavljena za liste najboljih 50 pre četvrt veka, a sada su dobila dovoljno glasova: Dominik Vilkins i Bob Makadu.

Sezona se nastavlja večeras sa čak 11 utakmica, a na parket će i zvanični MVP Nikola Jokić, čiji Nagetsi gostuju u Finiksu, prošlogodišnjem finalisti, koji ih je sa 4-0 u seriji eliminisao u polufinalu Zapadne konferencije.

Od srpskih košarkaša u sredu igra i Aleksej Pokuševski, čiji Tander gostuje Juti. Jedini crnogorski internacionalac u NBA ligi Nikola Vučević i njegov Čikago su u Detroitu, dok preostala dvojica srpskih reprezentativaca Bogdan Bogdanović i Boban Marjanović prvu utakmicu sezone igraju u četvrtak, u Atlanti, gde se gostuju Bobijevi Mevsi.

Srbija je jedna od osam zemalja sveta koja ima pet ili više svojih košarkaša među onima na rosterima 30 timova na otvaranju sezone. Osmu godinu zaredom Kanada je zemlja sa najviše igrača u NBA - čak 18, a slede Australija, Francuska i Nemačka sa po 7. Srbija, Turska, Španija i Nigerija imaju po 5.

Najviše internacionalac aimaju Toronto Reptrosi - čak 10, dok Dalas i Olahoma Siti imaju po 7.

Ukupno, u NBA ove sezone ima 109 stranaca iz 39 zemalja, što je nešto manje od rekordnih 113 (2016-17) iz 42 zemlje (2017-18).

XS
SM
MD
LG