Linkovi

Jokić odveo Nagetse u polufinale Zapada


Nikola Jokić postiže poene pored Rudija Gobera, u drugom poluvremenu sedme utakmice prvog kola plej-ofa u Orlandu (Foto: AP/Mark J. Terrill)
Nikola Jokić postiže poene pored Rudija Gobera, u drugom poluvremenu sedme utakmice prvog kola plej-ofa u Orlandu (Foto: AP/Mark J. Terrill)

Srpski košarkaš Nikola Jokić i njegovi Denver Nagetsi ipak će drugu godinu uzastopno igrati u drugoj rundi NBA plej-ofa, pošto su uz mnogo sreće u dramatičnoj završnici pobedili Jutu - 80:78 u "majstorici", i treću utakmicu zaredom izbegli eliminaciju.

Denver je tek 12. tim u NBA istoriji koji je uspeo da se vrati i trijumfuje u seriji u kojoj je zaostajao 3-1.

Nikola Jokić bio je ubedljivo najbolji pojedinac meča, a postigao i odlučujući koš 27 sekundi pre kraja.

Dvadeset-petogodišnji Somborac završio je sa 30 poena (10-18, 2-5, 4-4), 14 skokova i 4 asistencija za skoro 39 minuta igre. U drugom poluvremenu, u kojem su Nagetsi ubacili ukupno 30 poena, Jokić je postigao 21.

Pored njega, istakli su se: Džamal Mari, koji je u prethodne tri utakmice ubacio 142 poena (50+42+50), ovog puta sa 17, od kojih su četiri bila veoma važna u završnici poslednje četvrtine i Majkl Porter Džunior sa 10 poena i 9 skokova.

Poslednjih 15 sekundi bilo je neverovatno napeto, Juta je imala loptu, ali su Nagetsi uspeli da je ukradu, a Mari je u kontri asistirao Toriju Kregu, koji je promašio polaganje... u preostalom vremenu Majkl Konli je preuzeo odgovornost, pokušao trojkom da donese trijumf svom timu uz zvuk sirene, a lopta je napravila polukrug i izašala iz koša.

Prethodno, Denver je odlično počeo meč, imao dvocifrenu prednost na poluvremenu i čak 19 poena viška u prvim minutima treće četvrtine, ali se Juta na krilima Donovana Mičela (22 poena, 20 u drugom poluvremenu) i Rudija Gobera (19 poena, 18 skokova) vratila i čak polovinom posledn je četvrtine povela 68:65. Međutim, Denver se sabrao, i Jokić i Mari su u završnici preuzeli odgovornost, uz odličnu odbranu Gerija Herisa.

Jokić je ujedno drugi košarkaš u istoriji Nagetsa (posle Dejvida Tompsona), koji je ubacio 30 poena u sedmoj utakmici, a u sve tri sedme utakmice u svojoj karijeri imao je bar 20 poena i 10 skokova.


XS
SM
MD
LG