Linkovi

Saudijci slave pobedu nad Argentinom, Mesi poručuje da nema izgovora za poraz


Kapiten fudbalske reprezentacije Argentine Lionel Mesi nakon poraza od Saudijske Arabije (Foto: AP/Ebrahim Noroozi)
Kapiten fudbalske reprezentacije Argentine Lionel Mesi nakon poraza od Saudijske Arabije (Foto: AP/Ebrahim Noroozi)

"Znali smo da Saudijska Arabija ima dobre igrače, ali nema izgovora za ovaj poraz. Bićemo jedinstveniji neko ikad”, komentar je Lionela Mesija svetske fudbalske zvezde i kapitena argentinske reprezentacije, nakon poraza od Saudijske Arabije u prvom kolu Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru.

Dugo se nismo našli u ovakvoj situaciji, ali sada moramo da pokažemo da smo spremni da se izdignemo. Moramo da pobedimo u naredna dva meča, jer sve zavisi od nas ", rekao je Mesi nakon poraza rezultatom 2:1 u korist saudijske reprezentacije, izvestio je Fudbalski savez Argentine (AFA).

Argentini su u grupi preostale dve utakmice protiv Meksika i Poljske u kojima će tražiti prolaz u eliminacionu fazu takmičenja.

“Ovo je veliko razočarenje. Morali smo da pobedimo u ovoj utakmici", kaže bravar Alehandro Pintos, koji je svoju radnju otvorio kasnije da bi mogao da gleda utakmicu.

U međuvremenu, Saudijci slave pobedu. Kralj Salman proglasio je sredu za praznik u Saudijskoj Arabiji da bi se proslavio uspeh na Svetskom prvenstvu, preneli su državni mediji.

“Ovo je iza istoriju. Reč je o fudbalu. Stvari su ponekad potpuno lude", rekao je trener saudijske reprezentacije Erve Renar, koji je tokom karijere trenirao i Angolu i Maroko.

"Ne znam kako da se osećam. Pobedili smo Argentinu, jedan od velikih timova. Naši fudbaleri su igrali veoma dobro - sve je bilo kako treba. Sjajno", kaže Sad iz Rijada koji će u Kataru biti dve nedelje.

Početak meča nije ukazivao na poraz reprezentacije koju znatan deo međunarodne sportske javnosti vidi kao pretendenta na svetski fudbalski tron.

Argentina je povela golom Mesija iz jedanaesterca, a do kraja poluvremena poništena su joj tri gola zbog ofsajda u kojima su se nalazili njeni igrači.

U drugom poluvremenu dogodio se potpuni preokret – fudbaleri Saudijske Arabije El Šehri i El Dasarvi su u 48. i 53. minutu postigli po gol i rezultat je nakon toga bio 2:1.

Do kraja meča Argentinci su pokušavali da stignu rezultat, najbolje šanse za to su imali u 65. i 84. minutu, ali bez uspeha.

Ovo nije prvi put da je Argentina izgubila prvi meč na nekom od svetskih prvenstava.

Kao prvaku sveta u fudbalu dogodilo joj se to na Mondijalu u Italiji 1990. kada je u grupi poražena od Kameruna rezultatom 1:0 – a gol je tada postigao kamerunski reprezentativac Omam Bijik.

Za Argentinu je igrao jedan od najboljih fudbalera sveta Dijego Armando Maradona - ali tadašnjem svetskom prvaku to nije bilo od pomoći.

Nakon tog poraza, pobedom na bivšim Sovjetskim Savezom i nerešenim rezultatom u utakmici sa Rumunijom plasirali su se u šesnaestinu takmičenja.

Eliminisali su Brazil, a u četvrtini finala reprezentaciju nekadašnje Jugoslavije – u epskoj utakmici odlučenoj nakon izvođenja penala.

Reprezentacija Argentine stigla je do finala Mondijala gde se, kao i 1986. u Meksiku, sastala sa reprezentacijom tadašnje Zapadne Nemačke.

Pobedu je, golom iz penala Andreasa Bremea, odnela Nemačka – postavši osvajač Svetskog prvenstva u fudbalu 1990. godine.

XS
SM
MD
LG