Linkovi

Zabranjena prodaja alkohola na stadionima u Kataru


Kiosci predodređeni za prodaju piva na Međunarodnom stadionu u gradu Dohi u Kataru (Foto: AFP/Mark Young)
Kiosci predodređeni za prodaju piva na Međunarodnom stadionu u gradu Dohi u Kataru (Foto: AFP/Mark Young)

DOHA - Svetska fudbalska federacija (FIFA) saopštila je da će ipak biti zabranjena prodaja alkoholnog piva na stadionima u Kataru, gde u nedelju počinje Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Odluka je doneta pred početak prvenstva koje se prvi put održava u konzervativnoj muslimanskoj zemlji, u kojoj su inače strogi propisi o alkoholu.

"Posle razgovora zemlje domaćina i FIFA-e, doneta je odluka da će se alkoholna pića prodavati na FIFA fan festivalu i drugim za to licenciranim lokacijama, a da piva neće biti na stadionima gde se igraju utakmice", saopšteno je iz FIFA-e.

Badvajzer, jedan od velikih sponzora Svetskog prvenstva, imao je ekskluzivno pravo da prodaje pivo u okolini stadiona, tri sata pre i posle svake utakmice, što sada neće biti moguće. Iz FIFA-e su saopštili da cene razumevanje koje je kompanija iskazala za ovu odluku.

Promena odluke o prodaji piva usledila je posle dugih razgovora predsednika FIFA-e Đanija Infantina, Badvajzera i nadležnih u Kataru.

"Veliki broj gledalaca dolazi sa Bliskog istoka i Južne Azije, gde alkohol ne igra veliku ulogu u kulturi. Uzimajući to u obzir, za mnoge prodaja alkohola ne bi predstavljala lepo iskustvo", rekao je neimenovani izvor za Rojters.

Alkohola će ipak biti u određenim zonama na stadionima.

Takođe, Badvajzer će moći da prodaje bezalkoholno pivo svuda. Iz te kompanije nisu odgovorili na upit Rojtersa za komentar.

Pitanje konzumacije alkohola otvoreno je otkako je Katar 2010. dobio pravo da bude domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu.

Posetioci ne mogu da unesu alkohol u zemlju, čak ni iz fri-šopa na aerodromu, a u Kataru se može kupiti samo u diskontima pića. Može se naći i u nekim hotelskim barovima, gde krigla piva košta 15 dolara.

XS
SM
MD
LG