Linkovi

Kraj dinastije koja je pisala istoriju NFL: Bil Beličik napušta Nju Ingland Pejtriotse


Bil Beličik posle jedne od utakmica Nju Inglanda 2015. (Foto: AP/Matt Slocum, File)
Bil Beličik posle jedne od utakmica Nju Inglanda 2015. (Foto: AP/Matt Slocum, File)

Kada je 2020. Tom Brejdi napustio Nju Ingland, Pejtriotsi su ostali bez jednog od dva stuba moćne dinastije koja je ostavila dubok trag u istoriji američkog fudbala i NFL-a. Četiri godine kasnije može se reći da je dinastiji definitivno došao kraj, pošto je klub napustio trofejni trener Bil Beličik. Kako je objavila novinska agencija AP, pozivajući se na anonimni izvor upoznat sa razvojem situacije, posle 24 godine na klupu popularnih Petsa, sa kojima je Beličik osvojio šest Superboul trofeja, sešće neko drugi.

Očekuje se da klub uskoro organizuje konferenciju za medije na kojoj će govoriti Beličik i vlasnik kluba Robert Kraft.

Sedamdesetjednogodišnji Beličik, čiji su roditelji poreklom iz Hrvatske, ove sezone je postao tek treći trener u istoriji NFL lige koji je došao do 300 pobeda u regularnoj sezoni u karijeri. Pre njega, to je pošlo za rukom Donu Šuli i Džordžu Halasu. Računajući i plej-of utakmice, Beličik ima ukupno 333 pobeda i samo je Šula sa 347 trijumfa ispred njega.

Ali ovu sezonu su Petriotsi završili sa samo četiri pobede, uz 13 poraza, što je Beličikov najgori učinak u 29 sezona dugoj trenerskoj karijeri.

Njegov prethodni najgori skor bio je 5-11, kada je 1995. vodio ekipu Klivlenda, a isti rezultat imao je 2000. u prvoj sezoni na klupi Nju Inglanda. Računajući i plej-of duele, Beličik je tokom karijere zabeležio ukupno 178 poraza.

Tom Brejdi i Bil Beličik posle pobede nad Majamijem 2014. (Foto: AP/Charles Krupa, File)
Tom Brejdi i Bil Beličik posle pobede nad Majamijem 2014. (Foto: AP/Charles Krupa, File)

Sa prepoznatljivom kapuljačom na glavi, Beličik i kvoterbek Tom Brejdi su vodili Petse do šest Superboul trijumfa, devet konferencijskih i 17 divizijskih titula za 19 godina. Tokom boravka u Klivlendu, Beličik je zabeležio ukupno 37 pobeda.

U ovom trenutku nije poznato koga će vlasnik Nju Inglanda Robert Kraft imenovati za trenera umesto Beličika.

Džerod Mejo, trener lajnbekersa u ekipi Nju Inglanda i čovek koji je osvojio Superboul sa tom ekipom, prošle sezone je imao nekoliko razgovora za angažman kao glavnog trenera u drugim ekipama, ali je na kraju odbio ponude kako bi produžio ugovor sa Nju Inglandom.

Majk Vrebel, koji je ranije ove nedelje dobio otkaz u ekipi Tenesi Tajtansa, a prethodno je osvojio tri Superboula sa Pejtriotsima, takođe bi mogao da bude kandidat da nasledi Beličika.

Beličik je svojevremeno spremao Džoša Mekdanijelsa, ofanzivnog koordinatora, za naslednika, ali je ovaj 2021. napustio klub kako bi postao trener Las Vegas Rejdersa. On je u međuvremenu dobio otkaz u tom timu. U trenerskom timu Nju Inglanda su i Beličikovi sinovi Stiv i Brajan.

Beličik je najtrofejniji trener u istoriji američkog fudbala, zajedno sa Halasom i Karlijem Lemboom. Takođe, kao defanzivni koordinator u stručnom štabu Bila Parselsa osvojio je i dva Superboula sa Njujork Džajantsima.

Ipak, otkako je Tom Brejdi napustio Nju Ingland krajem 2019, Pejtriotsi su do danas ukupno zabeležili 29 pobeda i 38 poraza, a nisu se plasirali u plej-of u tri od poslednje četiri sezone.

Od 2001, kada je Brejdi postao startni kvoterbek, Pejtriotsi su do 2019. samo jednom ostali bez plasmana u plej-of – 2008, kada je prva zvezda tima bila povređena. Beličikove zamisli sa zamenama za Brejdija na mestu kvoterbeka prethodnih godina se nisu pokazale kao delotvorne.

Prvo ga je nasledio Kem Njuton, ali je on bio samo bleda senka igrača koji je 2015. osvojio priznanje za najkorisnije igrača (MVP), a 2020. su Pejtriotsi završili sezonu sa sedam pobeda i devet poraza. Brejdi je te godine u dresu Tampa Bej Bakanirsa osvojio sedmi Superboul u karijeri.

Posle Njutona je Beličik pokušao sa Mekom Džonsom, pa Bejlijem Zepom, ali bez uspeha.

Slavlje posle pobede nad Filadelfijom na Superboulu 2005. (Foto: AP/David J. Phillip, File)
Slavlje posle pobede nad Filadelfijom na Superboulu 2005. (Foto: AP/David J. Phillip, File)

Beličik je u klubu de fakto obavljao i ulogu generalnog menadžera, pošto je donosio odluke o angažovanju i otpuštanju igrača, a tokom najuspešnijih sezona bio je hvaljen kao čovek koji je uspevao da izađe na kraj sa ograničenjem plata igrača – seleri kepom, pa čak i za zvezde poput Brejdija.

Ali i ti menadžerski potezi su pokazivali sve lošijim u godinama posle odlaska Brejdija, a igrači koje je birao na draftovima nisu opravdali očekivanja. Pored toga, više ljudi koji su radili skauting u klubu su napustili Nju Ingland, među njima i Kaserio koji je 2021. postao generalni menadžer Hjustona.

Beličik, jedino dete veterana Drugog svetskog rata, proveo je tri decenije kao pomoćni trener Mornarice. Radi se o čoveku koji predstavlja hodajuću enciklopediju američkog fudbala i poseduje ogromno taktičko-strateško znanje u ovom sportu. Njegovi igrači su često opisivali kako obraća pažnju na sve detalje u pripremi utakmica.

Beličik je bio majstor pravilnika NFL-a, otkrivajući rupe u pravilima sa vremenskim ograničenjima i ofanzivnim formacijama koje su - iako potpuno legalne - učvrstile njegovu reputaciju “ludog genija”.

Ali njegovo nasleđe u Nju Inglandu takođe uključuje dve velike istrage prevare - i druge, manje - koje su koštale njega i klub pikova za draft i više od milion dolara kazni. Protivnici su optuživali Pejtriotse za sve, od hakovanja njihovih slušalica do manipulacija u izveštajima o povredama.

Njegovo prijateljstvo sa bivšim predsednikom Donaldom Tampom, za koje je Beličik insistirao da nije političko, dovelo je trenera na listu da dobije predsedničku medalju slobode u poslednjim danima te administracije. Nakon negodovanja zbog upada na Kapitol, Beličik je objavio da je „doneta odluka da ne ide“.

XS
SM
MD
LG