Linkovi

Los Anđeles Remsi osvojili titulu, Eminem klečao u poluvremenu Superboula


Igrač Los Aneđeles Remsa Von Miler drži trofej posle pobede nad Sinsinati Bengalsima u finalu NFL-a 13. februara 2022. u Inglvudu u Kaliforniji. Foto: AP
Igrač Los Aneđeles Remsa Von Miler drži trofej posle pobede nad Sinsinati Bengalsima u finalu NFL-a 13. februara 2022. u Inglvudu u Kaliforniji. Foto: AP

U holivudskom završetku finala NFL šampionata - Superboulu - Los Anđeles Remsi su, zahvaljujući "tačdaunu" u poslednja dva minuta utakmice, pobedili Sinsinati Bengalse - 23:20. Finale je igrano u Inglvudu u Kalifornijin na Sofaj stadionu, na kojem Remsi igraju svoje utakmice kao domaćini.

MVP utakmice bio je primač Remsa Kuper Kap. 36-godišnji trener Los Anđelesa Šon Mekvej postao je najmlađi trener koji je osvojio Superboul.

Remsi, koji su se vratili u Los Anđeles 2016, pošto su više od 20 godina igrali u Sent Luisu, drugi su tim u istoriji koji je pobedio u finalu na svom stadionu, posle Tampa Beja koji je pobedio "kod kuće" prošle godine.

Za Sinsinati Bengalse ovo je bio prvi Superboul od 1988. godine.

Reper Eminem kleči za vreme nastupa u poluvremenu Superboula, 13. februara 2022. (Foto: Reuters/Mike Segar)
Reper Eminem kleči za vreme nastupa u poluvremenu Superboula, 13. februara 2022. (Foto: Reuters/Mike Segar)

U poluvremenu utakmice, nastupale su superzvezde hip hopa. Snup Dog i Dr. Dre, stanovnici Los Anđelesa, zajedno su izveli pesmu "California Love", gost iznenađenja bio je reper 50 Cent, a nastupali su i R&B zvezda Meri Džej Blajdž i reper Kendrik Lamar.

Reper Eminem je na kraju izvođenja hita "Lose Yourself" klekao, sa rukom na glavi, u znak podrške bivšem kvoteberku Kolinu Kaperniku, koji je taj gest činio za vreme izvođenja nacionalne himne na NFL utakmica kako bi izrazio protest zbog rasne nejednakosti u Americi. Kapernik nije igrao od sezone 2016, i nijedan NFL tim nije želeo da ga angažuje pošto je počeo da kleči za vreme himne.

Medij Pak (Puck) je ranije u nedelju objavio da je NFL rekao Eminemu da ne kleči tokom izvođenja. Portparol NFL-a Brajan Mekarti je izjavio da izveštaj nije tačan, i da je osoblje NFL-a gledalo probe za koncert u poluvremenu, u koje je bilo uključeno i Eminemovo klečanje.

Pre koncerta, Dre i Snup Dog saopštili su da je NFL trebalo da prihvati rep muziku pre više godina, i da se nadaju da će ovim koncertom biti otvorena vrata drugim hip-hop umetnicima. Reperi su ranije nastupali na koncertima u poluvremenu Superboula, ali uvek uz pop ili rok muzičare.

"Najbolji šou u poluvremenu koji sam ikada video", napisao je na Tviteru Lebron Džejms, košarkaš Los Anđeles Lejkersa, koji je bio u publici.

Utakmica održana u Inglvudu na 27 Celzijusovih stepeni bila je druga najtoplija u istoriji. Rekord i dalje drži Superboul iz 1973, takođe održan u Los Anđelesu.

Finale NFL-a je obično najgledaniji TV događaj godine u SAD. Procenjuje se da ga je ove godine pratilo oko 100 miliona Amerikanaca, a kompanije su ulagale i do 7 miliona dolara za reklamni prostor od 30 sekundi za vreme utakmice. Reklame 2022. odlikovali su humor, nostalgija i učešće brojnih zvezda.

XS
SM
MD
LG