Linkovi

Bivša voditeljka Foksa povukla kandidaturu za ambasadorku u UN


Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert (arhiva)
Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert (arhiva)

Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert saopštila je u subotu da je povukla kandidaturu za mesto američke ambasadorke pri Ujedinjenim nacijama.

Predsednik Donald Tramp je u decembru prošle godine objavio da je Nauert kandidat da zameni Niki Hejli, koja je podnela ostavku.

Mediji prenose da je Nauert povukla kandidaturu zbog komplikacija u pogledu zapošljavanja dadilje koja je u zemlji bila legalno, ali nije imala dozovolu za rad.

Prema pisanju dnevnika Vašington post, dadilja je za Nauert radila 10 godina i plaćana je gotovinom, ali nije plaćala porez. Kada su otkrili da je to slučaj, Nauertovi su zahtevali od nje da plati porez.

Portparolka Stejt departmenta i bivša voditeljka na televiziji Foks prethodno je saopštila da je zahvalna predsedniku Trampu i državnom sekretaru Majku Pompeu na poverenju i to što su je razmatrali za položaj američke ambasadorke pri Ujedinjenim nacijama, ali da su "prethodna dva meseca" bila teška za njenu porodicu i da je u najboljem interesu njene porodice da se povuče". Naglasila je i da joj je bila čast što je prethodne dve godine služila u administraciji.

Kada je nominovao Nauert za naslednicu Niki Hejli, Tramp je rekao da je "veoma talentovana, pametna i brza" i da misli da će je svi poštovati.

Nauert je u Stejt departmentu počela da radi u aprilu 2017. godine, a prethodno je bila jedna od voditeljki programa "Foks i prijatelji", koji Tramp redovno gleda.

Prvo je bila portparolka za vreme mandata bivšeg sekretara Reksa Tilersona, koji je otpušten, a zatim i za vreme njegovog naslednika Majka Pompea. Od marta do oktobra 2018. godine bila je i vršilac dužnosti podsekretara za javnu diplomatiju i poslove. Nauert međutim nije imala diplomatsko iskustvo.

XS
SM
MD
LG