Linkovi

Dragon se vratio na zemlju


Participants gather in front of the Brandenburg Gate and dance for the 'One Billion Rising' movement, Berlin, Germany, Feb. 14, 2013.
Participants gather in front of the Brandenburg Gate and dance for the 'One Billion Rising' movement, Berlin, Germany, Feb. 14, 2013.

Prva privatno sagrađena svemirska kapsula dovršila posetu svemirskoj stanici i spustila se u Pacifik

Privatna svemirska kapsula Dragon, bez ljudske posade, koju je sagradila američka kompanija Spejs eksplorejšn teknolodži, dovršila je istorijsku posetu Međunarodnoj svemirskoj stanici spuštanjem u Pacifik. Dragon je prva privatno sagrađena svemirska letelica koja se spojila sa svemirskom stanicom.

Posada međunarodne svemirske stanice otkačila je rano jutros kapsulu Dragon od robotizovane ruke na stanici kako bi kontrolori mogli da je usmere prema zemlji. Oko podne po lokalnom vremenu kapsula se uz pomoć padobrana spustila u Pacifik, jugozapadno od Kalifornije.

Pre manje od nedelju dana Dragon je postao prva privatno sagrađena letelica koja je dopremila zalihe za posadu stanice. Američka svemirska agencija NASA sklopila je ugovore sa nekoliko privatnih kompanija o preuzimanju dužnosti orbitalnih letelica tipa šatl, koje su povučene iz upotrebe. Privatne letelice će u početku transportovati teret, a u budućnosti i astronaute.

Let kapsule Dragon bio je prvi u okviru ugovora kompanije Spejs eks sa NASOM, vrednog milijardu i 600 miliona dolara, za snabdevanje Međunarodne svemirske stanice zalihama. Druga kompanija, Orbital sajenses korporejšn, sa sedištem u američkoj državi Virdžiniji, trebalo bi da obavi prvi let kasnije ove godine.

Od povlačenja šatla iz upotrebe Sjedinjene Države su za snabdevanje svemirske stanice morale da se oslanjaju na Rusiju, Japan i Evropsku svemirsku agenciju.
XS
SM
MD
LG